Transmetuar më 13-12-2022, 08:10

Presidenti i Serbisë, Aleksandër Vuçiç po përpiqet të tensionojë edhe më shumë situatën në veri të Kosovës dhe marrëdhëniet e brishta mes Prishtinës dhe Beogradit.

Ai njoftoi se më 15 dhjetor i drejtohet NATO-s me kërkesë zyrtare ër të dërguar ushtarë serbë në Kosovë.

Vuçiç është shprehur se më 15 dhjetor Qeveria e Serbisë do t’i dërgojë kërkesë komandantit të misionit të NATO-s në Kosovë, KFOR, për të dërguar deri në 1.000 forca të sigurisë në Kosovë.

Media serbe “Novosti” ka publikuar një pjesë të letrës që qeveria serbe do t’i dërgojë KFOR-it për të lejuar ushtarët e saj të vendosen në Kosovës, duke pretenduar se është kërkesë konform Rezolutës 1244 të OKB.

Kërkesa vjen në kushtet kur ndërkombëtarët e paralajmëruan se kjo gjë është e papranueshme.

Në kërkesë janë të detajuara pretendimet pse është e nevojshme futja e forcave të sigurisë serbe.

“Kthimi i ushtrisë dhe policisë së Republikës së Serbisë nuk është thjesht një mundësi, por Rezoluta e Këshillit të Sigurimit të OKB-së krijoi obligim për KFOR-in që ta mundësojë këtë kthim.

Rezoluta 1244 është një akt i padiskutueshëm juridikisht detyrues ndërkombëtar, që sipas nenit 103 të Kartës së OKB-së, ka epërsi mbi të gjitha marrëveshjet.

Rezoluta është miratuar në bazë të pëlqimit të Republikës së Serbisë për zgjidhjet e përfshira në anekset 1 dhe 2, të cilat janë pjesë e pandashme e saj.

Administrata ndërkombëtare e Kosovës dhe Metohisë për vite me radhë ka injoruar përgjegjësitë e saj kryesore, të cilat ndër të tjera kanë të bëjnë me organizimin dhe mbikëqyrjen e zhvillimit të institucioneve të përkohshme të vetëqeverisjes.

Popullata serbe dhe ajo joshqiptare është e ekspozuar ndaj persekutimit të vazhdueshëm, i cili ndër të tjera ka rezultuar me faktin se që nga themelimi i misionit të KFOR-it, 312 vendbanime janë spastruar etnikisht.

Gjendja aktuale në territorin e Kosovës dhe Metohisë është e një natyre të tillë që kërkon marrjen e masave të duhura për të parandaluar shkatërrimin e plotë të vlerave të vërtetuara me Rezolutën 1244.

Në mesin e këtyre masave sigurisht është mundësimi i kthimit të është rënë dakord për numrin e pjesëtarëve të ushtrisë dhe policisë në Kosovë dhe Kosovë.

Situata e krijuar nga shkeljet e përhershme dhe të rënda të Rezolutës 1244 paraqet një bazë të qartë për autoritetet e Republikës së Serbisë që të marrin masat e duhura për të mbrojtur të drejtat dhe interesat e bazuara në të drejtën ndërkombëtare.

Masat që po përpiqet të marrë Republika e Serbisë, pra sigurimi i pranisë policore dhe ushtarake në një pjesë të territorit të Kosovës dhe Metohisë, janë të nevojshme për të siguruar respektimin e parimeve dhe rregullave të së drejtës ndërkombëtare, mbrojtjen e objekteve të Trashëgimia kulturore dhe fetare serbe dhe siguria minimale e popullatës serbe dhe të tjera joshqiptare.

Në këtë mënyrë do të kontribuonte në shtypjen e zbatimit të vazhdueshëm të politikës së persekutimit, si krim kundër njerëzimit, të popullatës serbe nga territori i Kosovës dhe Metohisë dhe destabilizimit të mëtejmë”, thuhet në kërkesën e qeverisë serbe.

Tensionet në veri të Kosovës dhe barrikadat në rrugë që bllokojnë dy pika kalimi kufitar në Serbi vijojnë të jenë të pranishme,  nxitur nga serbët, ndërsa shkollat në zonë janë mbyllur.

Serbët në veri të Kosovës bllokuan rrugët kryesore në veri duke vendosur barrikada dhe sulmuan me bomba policinë e Kosovës dhe një patrullë të EULEX.

Protestat e fundit u shkaktuan nga arrestimi i një serbi, për përfshirje në sulme kundër zyrtarëve të Komisionit Qendror të Zgjedhjeve në veri të Kosovës. Kjo nxiti serbët në veri që të bllokonin rrugët me kamionë dhe automjete të tjera të rënda.

Bashkohu me kanalin e NOA WhatsApp për lajmet më të fundit direkt në celularin tënd