Transmetuar më 06-11-2022, 15:10

Britania e Madhe- Sekretarja e Brendshme e Britanisë, Suella Braverman është ndalur sërish te fluksi i emigrantë të paligjshëm nëpër Kanalin anglez, ku ka paralajmëruar se do të merren masa për të frenuar këtë çështje që sipas saj po merr përmasat e një fenomeni.

Në një artikull të medias britanike të publikuar ditën e sotme, Suella Braverman shprehet: "E vërteta është se populli britanik është i ngopur me numrin e varkave që arrijnë në brigjet tona. Nuk mund të jetë e drejtë që mijëra njerëz po paguajnë kontrabandistët – kriminelë të organizuar – për të bërë një udhëtim vdekjeprurës të rrezikshëm përtej Kanalit përpara se të zhduken në ekonominë e zezë ose të kërkojnë mbështetje financiare nga taksapaguesit".

Braverman bën bilancin e emigrantëve që kanë kaluar ilegalisht.

"Autoritetet franceze, me mbështetjen tonë, kanë ndaluar më shumë se 29,000 kalime të paligjshme që nga fillimi i vitit – dy herë më shumë se vitin e kaluar – dhe kanë shkatërruar më shumë se 1,000 varka", tha Braverman.

Ndërsa ka paralajmëruar se personat që tentojnë të kalojnë ilegalisht kanalin Anglez pasi të kapen do të dërgohen në Ruandë. Sekretarja e Brendshme e Britanisë theksoi se po punohet edhe me Shqipërinë për të kthyer të gjithë emigrantët që kanë shkuar atje ilegalisht.

"Nëse emigrantët e paligjshëm e dinë se nëse kalojnë Kanalin, do të transportohen me shpejtësi në Ruandë – ose në çdo vend tjetër me të cilin ne bëjmë marrëveshje – nxitja për të kapërcyer radhën do të zhduket. Ne po punojmë gjithashtu ngushtë me qeverinë shqiptare për të inkurajuar kthimet dhe përpunimin e rasteve dhe largimeve sa më shpejt të jetë e mundur", tha Braverman.

Fjalimi i plotë i Suella Braverman:

Nuk është e drejtë që britanikët të marrin një faturë prej 2 miliardë funtesh çdo vit, sepse sistemi i azilit është thyer nga një valë e paprecedentë e migrimit të paligjshëm.

Nuk është e drejtë që ata që kërkojnë të minojnë dhe abuzojnë me sistemin tonë të kërcejnë në radhë, duke marrë burime nga njerëzit që kanë nevojë të vërtetë.

Ndërsa disa kritikë japin vetëm sugjerime përrallore dhe kampionët e Partisë së Punës hapin kufijtë dhe nuk kanë dëshirë apo plan për të goditur emigracionin ilegal, unë po punoj natë e ditë për zgjidhje reale dhe të zbatueshme. Celula jonë e përbashkët e inteligjencës MB-Francë ka çmontuar 55 grupe të krimit të organizuar që nga viti 2020.

Në javët e ardhshme, ne do të ndërmarrim hapa të mëtejshëm për të luftuar bandat e kontrabandës së njerëzve që veprojnë në plazhet franceze. Autoritetet franceze, me mbështetjen tonë, kanë ndaluar më shumë se 29,000 kalime të paligjshme që nga fillimi i vitit – dy herë më shumë se vitin e kaluar – dhe kanë shkatërruar më shumë se 1,000 varka. Unë dhe homologu im francez, Gerald Darmanin, po punojmë për të ndërtuar një bashkëpunim më të madh dhe për të përdorur më mirë teknologjinë e mbikëqyrjes në MB.

Kryeministri dhe Presidenti Macron janë zotuar gjithashtu të shtojnë veprimet tona.

Ne duhet të kapërcejmë të gjitha pengesat ligjore dhe ta bëjmë partneritetin tonë të Ruandës të funksionojë – ne po e mbrojmë atë fuqishëm në gjykata. Nëse emigrantët e paligjshëm e dinë se nëse kalojnë Kanalin, do të transportohen me shpejtësi në Ruandë – ose në çdo vend tjetër me të cilin ne bëjmë marrëveshje – nxitja për të kapërcyer radhën do të zhduket.

Ne po punojmë gjithashtu ngushtë me qeverinë shqiptare për të inkurajuar kthimet dhe përpunimin e rasteve dhe largimeve sa më shpejt të jetë e mundur.

Shumë shqiptarë pretendojnë në mënyrë të rreme se janë viktima të ‘skllavërisë moderne’ – pavarësisht se kanë paguar mijëra për të ardhur këtu. Ky është një abuzim i sistemit tonë që duhet të ndalet. Ne kemi nevojë për një sistem që fokusohet te viktimat e vërteta të skllavërisë – jo te ata që përpiqen të anashkalojnë rregullat tona të imigracionit.

Aty ku ligji vendas ose ndërkombëtar pengon të drejtën tonë sovrane për të mbrojtur kufijtë tanë, unë do të veproj.

Ne gjithashtu duhet të heqim dorë nga përdorimi i hoteleve të shtrenjta.

Ndërsa ndërmarrim hapa për të trajtuar kalimet, ne do të punojmë pa u lodhur për të shkurtuar kohën tonë të përpunimit të azilit. Ne kemi parë tashmë një skemë pilot të suksesshme në Leeds, e cila ka më shumë se dyfishuar përpunimin e kërkesave për çdo punonjës të rastit, dhe ne tani po e shpërndajmë këtë në të gjithë vendin.

Megjithatë, duhet të jem i sinqertë – kemi ende një rrugë të gjatë për të bërë. Nuk ka asnjë plumb argjendi dhe ne do të dyfishojmë përpjekjet tona në fronte të shumta për t’i dhënë fund tregtisë së këtyre bandave të liga.

Kjo do të kërkojë një qasje të gjithë qeverisë.

Britania është një vend bujar dhe i sjellshëm. Ne gjithmonë i trajtojmë të gjithë në mënyrë humane.

Por njerëzit që vijnë këtu ilegalisht nga vende të sigurta nuk janë të mirëpritur dhe nuk duhet të presin të qëndrojnë.

Çdo qasje tjetër do të ishte e papërballueshme, do të na bënte më pak të sigurt dhe do të ishte jashtëzakonisht e padrejtë me të gjithë të tjerët.

Ky është plani që populli britanik dëshiron. Unë do ta dorëzoj atë.