Transmetuar më 14-06-2022, 07:28

Britania e Madhe- Shkencëtarët zbuluan mbetjet e një prej dinosaurëve grabitqarë më të mëdhenj në Evropë. Eshtrat u gjetën në Britaninë e Madhe.

Bisha me dy këmbë, me fytyrë krokodili, e njohur si spinosaurid, jetoi 125 milionë vjet më parë, thanë paleontologët në Universitetin Britanik të Southampton, pasi gjetën disa kocka parahistorike nga skeleti i saj në Isle of Wight, një ishull i vogël në brigjet jugore të Anglisë.

“Kjo ishte një kafshë e madhe,” tha Chris Barker, një student i doktoraturës që udhëhoqi studimin, në një njoftim për shtyp, duke shtuar se ai ishte mbi 33 këmbë i gjatë dhe peshonte disa tonë.

“Duke gjykuar disa nga dimensionet, duket se përfaqëson një nga dinosaurët grabitqarë më të mëdhenj të gjetur ndonjëherë në Evropë, ndoshta edhe më i madhi i njohur deri më tani”, tha ai.

Ekipi e quajti gjetjen e tij “Spinosauridi i shkëmbit të bardhë” sepse kockat nga shpina, ijet, bishti dhe gjymtyrët e krijesës u gjetën në shtresën gjeografike të njohur si shkëmbi i bardhë.

“Mjediset bregdetare nuk i ruajnë gjërat mirë, kështu që çdo gjetje na ndihmon të kuptojmë dinosaurët rreth asaj epoke,” tha Neil Gostling, i cili mbikëqyri projektin.

Spinosauridi ishte grabitqar që gjuante në laguna në kërkim të ushqimit dhe peshqit ishin pjesë e rëndësishme e dietës së tij, tha studimi.

Por pas ngordhjes trupi i tij u bë një vakt për krijesat e tjera.

“Është një mendim interesant që ky vrasës gjigant u bë një vakt për një mori insektesh,” tha Jeremy Lockwood, një student doktorature në Universitetin e Portsmouth që mori pjesë në studim.

Familja spinosaurid mund të jetë shfaqur në Evropë rreth 150 milionë vjet më parë, tha Barker, duke shtuar se krijesa e gjetur nga ekipi ishte “ndoshta spinosauri më i ri britanik.

Ekipi tha se hapi tjetër do të jetë ekzaminimi i pjesëve të holla të kockave të dinosaurëve nën një mikroskop për të marrë një kuptim më të mirë të shkallës së rritjes dhe moshës së tij.

Por në planin afatgjatë, tha Barker, ai shpresonte që materiali të pastrohet për t’u shfaqur plotësisht publikisht.