Transmetuar më 23-05-2022, 09:01

Pëllumbi fisnik, megjithëse tani shpesh i keqtrajtuar, është përdorur si një bartës mesazhesh gjatë garave me karroca deri në kohë lufte. Kjo mund të jetë arsyeja pse dikush në Peru u përpoq të përdorte aftësitë mbresëlënëse të këtij zogu për të futur gjëra të ndaluara në një burg.

Zogu që mbante kanabis u pa këtë javë kur u ul në mjediset e burgut Huancayo, pranë ndërtesës administrative, për të pirë pak ujë nga një pellg atje. Në një postim në Twitter, Policia Kombëtare Peruane raportoi se oficerët e gjetën zogun, i cili kishte një "paketë rrethore që përmbante marihuanë të lidhur në qafë", pranë derës kryesore të burgut.

Mësohet se ngjarja ka ndodhur rreth orës 16:00, jashtë zyrës administrative të burgut. Me kapjen e pëllumbit, agjentët panë se paketa e dorëzimit ishte bërë nga një pëlhurë blu e lehtë, e mbështjellë me shirit ngjitës, sipas "Newsbeezer".

Për habinë e të gjithë të përfshirëve, paketa përmbante "fara të thata të gjelbra, kërcell dhe gjethe me një erë karakteristike të marihuanës". Raportet e mediave tregojnë se paketa përmbante 30 deri në 40 gram kanabis, forma rekreative e të cilit mbetet e paligjshme në Peru.

Sa i përket marihuanës medicinale, rritja, importimi dhe komercializimi i bimës është ekskluzivisht i rezervuar për shtetin peruan, sipas CMS, një firmë që ofron ekspertizë ligjore dhe tatimore.

Duke cituar policinë kombëtare, "The Global Frontier" raporton se agjentët e Institutit Kombëtar të Penitenciarëve të Perusë besojnë se pëllumbi është trajnuar për të transportuar drogë nga jashtë në brendësi të burgut. Më tej dyshohet se zogu është sjellë në zonë nga një i afërm i një të burgosuri.

Duket se droga ishte e destinuar për pavijonin D të burgut, ku zyrtarët e sigurisë raportojnë se dikush ishte parë më parë duke ushqyer një pëllumb. Pëllumbi është dërguar në një strehë kafshësh për ta ndihmuar atë të "risocializohet".

Fluturimi i barërave të këqija në burgje nuk është i ri, por këto përpjekje janë përgjithësisht të rezervuara për dronët që ofrojnë gjëra të mira në të dy anët e kufirit me Kanadanë dhe SHBA-në.