Transmetuar më 30-08-2021, 23:07

Standardet evropiane të sigurisë ushqimore për sasitë e plumbit dhe kadmiumit që ushqimi mund të përmbajë po bëhen më të rrepta si pjesë e një plani më të gjerë të parandalimit të tumoreve.

Nga sot BE po aplikon kufij të rinj në sasinë e plumbit në ushqimin për fëmijë, erëzat, verërat dhe kripën.

Kufij të rinj priten të zbatohen edhe për lloje të caktuara të frutave, perimeve, drithërave dhe farave të vajit për të ulur nivelin e kadmiumit.

“Si pjesë e punës sonë për të përmirësuar shëndetin përmes qasjes në dieta të shëndetshme dhe aktivitet fizik si pjesë e planit evropian për të luftuar kancerin, ne jemi të përkushtuar për të zvogëluar më tej praninë e ndotësve kancerogjenë në ushqim,” deklaroi  Komisionerja Evropian për Shëndetësinë, Stella Kyriakides.

Plumbi dhe kadmiumi janë të dy kancerogjenë toksikë. Standardet e reja bazohen në të dhëna të reja që tregojnë se nuk ka asnjë prag poshtë të cilit dëmi për shëndetin e njeriut mund të përjashtohet në mënyrë të sigurt.

Autoriteti Evropian i Sigurisë së Ushqimit gjithashtu kohët e fundit shprehu shqetësimin se ekspozimi aktual në dietë ndaj plumbit mund të ndikojë në zhvillimin neurologjik të fetuseve, foshnjave dhe fëmijëve.

Nivele relativisht të larta të plumbit u gjetën në alga, peshk, ushqim deti dhe shtesa ushqimore.

Kadmiumi hyn në mjedis në veçanti përmes proceseve të djegies ose në llumin e ujërave të zeza dhe gjithashtu mund të hyjë në tokë përmes fekondimit me fosfat.