Transmetuar më 30-08-2021, 00:29

Trupi ynë, sapo të kemi vdekur, vazhdon të jetojë për gati një vit. Kjo është ajo që zbuloi shkencëtarja Alyson Wilson e cila studion atë që mund të dihet për post mortum. Ajo arriti në përfundimet e reja, pas një kërkimi të kryer në ‘fermën/fabrikën e trupave’, një objekt sekret në Australi

SIDNEI – Trupat tanë vazhdojnë të "jetojnë" pas vdekjes edhe për një vit e më shumë. Kjo është ajo që shkencëtarët kanë zbuluar drejtpërdrejt në "fermën e trupit" në Australi.

Le të shohim së bashku se çfarë do të thotë, si e zbuluan, cilat janë pasojat e këtij informacioni të ri në post mortum dhe çfarë është ‘ferma e trupave’.

Studiuesja Alyson Wilson vëzhgoi sjelljen e kufomave për më shumë se 17 muaj duke fotografuar çdo lëvizje të tyre.

Me kalimin e kohës zbuloi se, në realitet, kur vdesim ne nuk reagojmë saktësisht ‘në paqe’, por trupat tanë vazhdojnë ‘jetën’.

Në një rast specifik, madje, krahët e një personi të vdekur i cili i kshte të palosur, lëvizën përgjatë trupit.

Si është e mundur?

Sipas shkencëtares, lëvizjet e konstatuara në kufoma duhet t’i atribuohen procesit të dekompozimit. Ndërsa trupi është i mumifikuar, ligamentet thahen.

Dr. Alyson tregon se në Sidnei gjendet ‘ferma apo fabrika e trupave’, në një vend të fshehtë ku ruhen 70 trupa të destinuar për shkencën.

I njohur zyrtarisht si ‘Facility Australian’ për Taphonomic Experimental Research (AFTER)’, kjo ‘fabrikë’ është një vend ku kryhen kërkime pioniere në sjelljen e trupit post mortum.

Gjetjet janë interesante pasi ato mund të ndihmojnë hetuesit të vlerësojnë kohën e saktë të vdekjes duke zvogëluar gabimet, dhe gjithashtu të lehtësojë identifikimin e trupave të zhdukur prej kohësh.

Me pak fjalë, një kuptim më i mirë i lëvizjeve të trupit tonë pas vdekjes mund të ndihmojë në zvogëlimin e rrezikut të keqinterpretimit të shkakut të vdekjes ose interpretimit të një vendi krimi dhe kjo është e vetmja gjë e re që sjell kjo dukuri. /noa.al