Transmetuar më 16-08-2021, 19:03

Me kalimin e viteve trupi bëhet më "i dobët". Sistemet tona imune, të frymëmarrjes, të qarkullimit të gjakut dhe të tretjes fillojnë të tregojnë pasojat e jetës që kemi zgjedhur kur ishim më të rinj.

Në këto kushte duhet të mbrojmë veten dhe shëndetin tonë nga shumë "armiq".

A e dini se zemra jonë që në ditën e 21 të krijimit të çdo njeriu, pompon 300 trilionë litra gjak duke mundësuar jetën tonë?

Që të kemi një jetë të gjatë dhe cilësore, duhet ta ndihmojmë trupin tonë. Ai përballet me stresin dhe ankthin e jetës së përditshme plus të gjithë faktorët mjedisorë që kontribuojnë negativisht në shëndetin dhe mirëqenien.

Ka mënyra në të cilat mund të ndikojmë pozitivisht në shëndetin tonë. Të jetosh një jetë më të mirë nuk është më një luks, por më shumë një mënyrë jetese.

Noa.al ka përkthyer këto këshilla të thjeshta për jetëgjatësinë dhe mirëqenien që jua rendit më poshtë.

"E përsosur në çdo mënyrë"

Të lashtët nuk e menduan këtë frazë rastësisht. Çdo gjë në natyrë, si dhe tek njerëzit, bazohet në ekuilibrin e duhur. Përmes marrjes së ushqyesve të nevojshëm mund të kemi një trup të shëndetshëm dhe të balancuar, i cili plotëson nevojat e jetës së përditshme.

Ne nuk duhet të neglizhojmë faktin se një dietë e ekuilibruar siguron mirëfunksionimin e trurit.

Të dëgjosh trupin tënd

Shpesh trupi ynë "flet" dhe na jep shenjat e para paralajmëruese se diçka nuk është në rregull. Dhe në këtë rast, të parët na kanë lënë një trashëgimi të mentalitetit të duhur, i cili nuk është tjetër veçse "parandalo në vend që të kurosh".

Sidoqoftë, për shkak të ritmit të shpejtë të jetës së përditshme, ose nuk jemi në gjendje të perceptojmë shenjat e vogla fillestare ose neglizhojmë t’i zgjidhim ato.

Rezultati është – shumë herë – ndërsa një vështirësi do të trajtohej më lehtë dhe së shpejti do të zgjasë.

Shëndeti është e mira më e lartë e njeriut dhe ne nuk duhet ta neglizhojmë atë.

Detoksifikim

Shpesh për shkak të ushqyerjes së dobët ne e mbushim trupin tonë me toksina.Toksinat shkatërrojnë qelizat e trupit tonë, duke kontribuar kështu në plakjen e parakohshme të tij.

Prandaj, do të ishte mirë të zgjedhim një dietë detoksifikimi në periudha të caktuara të jetës sonë, në mënyrë që trupi të “pastrohet”.

Detoksifikimi gjithashtu mund të jetë abstenim nga konsumimi i alkoolit, ushqimeve të përpunuara dhe sheqerit për disa ditë.

Menjëherë do të ketë një përmirësim si në nivelet e energjisë ashtu edhe në funksionimin e të gjitha sistemeve të trupit të njeriut, siç është sistemi tretës dhe imunitar.

Ujë

Mund të tingëllojë e parëndësishme, por konsumi ditor i sasisë së kërkuar të ujit është rregulli më i thjeshtë për mirëqenien dhe jetëgjatësinë.

Sidoqoftë, shumë herë harrojmë të pimë 6-8 gota që i duhen zakonisht një të rrituri mesatar.

Në konsumin e ujit, mund të shtohet çaji jeshil, i cili është i pasur me antioksidantë dhe ndihmon në djegien e yndyrës në bark.Disa feta limoni në ujë sugjerohen gjithashtu për të maksimizuar eliminimin e toksinave nga trupi.

Ushqim i bërë në shtëpi

Përfitimet e ushqimit të bërë në shtëpi mbi ushqimet e përpunuara janë të njohura.

Prandaj, është mirë të zgjidhni të hani ushqim të bërë në shtëpi, pasi jo vetëm lëndët e para që e përbëjnë janë cilësisht superiore në lëndë ushqyese, por edhe mënyra e gatimit është më e shëndetshme.

Në gatimin në shtëpi, përdoret edhe vaji i ullirit, një burim natyral i të ashtuquajturave "yndyrna" të mira për shëndetin e trupit.