Transmetuar më 11-07-2021, 21:17

Ato gra që lindin për herë të parë në moshë të avancuar si zgjedhje e tyre dhe jo për shkak të vështirësive ka më shumë të ngjarë të kalojnë moshën 90 vjeç, si dhe pjesa më e madhe do të bëjnë më shumë fëmijë, sipas një studimi të ri shkencor amerikan, i pari që arriti në një përfundim të tillë.

Mosha e lindjes së parë është rritur gradualisht në dekadat e fundit në pothuajse të gjitha vendet e zhvilluara dhe në ato në zhvillim, kryesisht për shkak të kërkesave në rritje të grave për arsimim dhe karrierë.

Studiuesit, të udhëhequr nga Dr. Aladdin Shadiab i Universitetit të Kalifornisë, Shkolla e Mjekësisë në San Diego në raportin e botuar në Gazetën Amerikane të Shëndetit Publik, studiuan të dhëna nga rreth 20,000 gra, duke përfshirë më shumë se gjysmën (54%) që kishin jetuar në së paku 90 vjeç.

Gratë me jetëgjatësi më të gjatë kishin më shumë gjasa të ishin të diplomuara në kolegj, të martuara, me të ardhura më të larta, jo mbipeshë dhe pa histori të sëmundjeve kronike.

Ata gjithashtu kishin më shumë të ngjarë të kishin pasur fëmijën e tyre të parë pas moshës 25 vjeç. Përveç kësaj, gratë që kanë lindur dy deri në katër herë kanë më shumë gjasa të jetojnë në dekadën e tyre të dhjetë të jetës sesa ato që kanë lindur vetëm një herë.

Sidoqoftë, Sadiab theksoi se "gratë nuk duhet të vonojnë qëllimisht fëmijën e tyre të parë, pasi rreziku i zhvillimit të komplikimeve gjinekologjike, të tilla si diabeti i shtatzënisë dhe hipertensioni, është më i lartë në një moshë të shtyrë.

Është e mundur që një lindje në një moshë më të vjetër të jetë një tregues i shëndetit të përgjithshëm të mirë dhe për këtë arsye ekziston mundësia për jetëgjatësi. /noa.al