Zbulohet ilaçi që mposht koronavirusin për 5 ditë, efikasitet në shumicën e rasteve
Transmetuar më 11-05-2021, 17:01

Quhet EXO-CD24, ilaçi i ri kundër Covid-19 u krijua nga studiuesit në Qendrën Mjekësore Sourasky në Tel Aviv, e cila premton të shërojë të sëmurët brenda pesë ditësh.

Aktualisht, efikasiteti është testuar në një studim klinik të kryer në Izrael për 29 nga 30 pacientë me raste të koronavirusit mesatar deri të rëndë.

Pacientët, pas administrimit të ilaçit, regjistruan një "shërim të qartë" në vetëm 2 ditë. Për momentin, megjithëse në numër të kufizuar, efektiviteti i provuar është 96.6%.

Ndër të tjera, pacientët dolën nga spitali 3 deri në 5 ditë pas fillimit të trajtimit, prandaj procesi i shërimit ishte shumë i shpejtë.

Ilaçi u krijua nga Profesor Nadir Arber i Qendrës së Parandaluar të Kancerit të Integruar të të njëjtit spital dhe do të ishte në gjendje të luftonte stuhinë e citokinës, një sindromë inflamatore sistemike potencialisht vdekjeprurëse e lidhur me Covid dhe që e çon sistemin imunitar fjalë për fjalë jashtë kontrollit duke shkaktuar ajo për të sulmuar.qelizat e shëndetshme dhe duke prekur mushkëritë në 5-7% të pacientëve.

Ilaçi administrohet me inhalim, një herë në ditë, në një procedurë që zgjat vetëm disa minuta, për 5 ditë. Proteina gjendet në sipërfaqen e qelizave dhe lejon sistemin imunitar të "qetësohet".

"Ne pasurojmë ekzozomet me proteinën 24CD, e cila dihet se luan një rol të rëndësishëm në rregullimin e sistemit imunitar", shpjegoi drejtori i laboratorit të Arbërit, Shiran Shapira, i cili ka kryer kërkime mbi këtë proteinë për dekada.

Një tjetër tipar pozitiv i ilaçit është se ai mund të prodhohet shpejt dhe me efikasitet dhe me një kosto shumë të ulët në shkallë globale.

Përveç që nuk shkakton efekte anësore, ky trajtim eksperimental ka, ndër të tjera, dy karakteristika unike: së pari pengon sekretimin e tepërt të citokinave dhe më pas administrohet drejtpërdrejt në mushkëri.

Ilaçi tani do t’i nënshtrohet testeve të reja, por rezultatet janë tashmë mëse inkurajuese. /k.k/noa.al/

Burimi i lajmit: www.unionesarda.it/