Si u bë kaq i pasur Bill Gates?
Transmetuar më 07-05-2021, 13:25

Ishte 20 vjet më parë kur Bill Gates njoftoi se do të jepte dorëheqjen si CEO i gjigandit që ai themeloi me Paul Allen në 1975.

Sot, Bill Gates ka një pasuri prej 130 miliardë dollarësh, sipas Forbes, ndërsa Bloomberg e vlerëson atë në 146 miliardë, por nga ku i bën paratë e tij, duke qenë se pjesa e tij në Microsoft tani është ulur në vetëm 1%.

Në vitin 2017, ajo dhuroi 64 milionë aksione të Microsoft, me vlerë 4.6 miliardë dollarë. Dhe për vite me radhë ai ka derdhur shuma të mëdha parash në fondacionin që ka me Melinda Gates (Fondacioni Bill & Melinda Gates).

Si e ruan dhe e rrit pasurinë e tij Bill Gates? Në vitin 2020, ajo fitoi edhe 40 miliard dollarë. Nga ku?

Së pari, pjesa e vogël në Microsoft është e mjaftueshme për të mbajtur një pjesë të pasurisë, pasi pjesa  është katërfishuar në vitet e fundit. Sipas Business Insider, aksionet e tij në kompani vlejnë rreth 7 miliardë dollarë.

Fondacioni i tij administron fonde të rendit prej 40 miliardë. Bill Gates gjithashtu ka një kompani investimesh (Cascade Investment) që menaxhon pasurinë e tij personale dhe përmes saj ka pjesëmarrje në dhjetëra grupe.

Midis tyre 47% e zinxhirit të hoteleve Four Seasons, por gjithashtu një pjesë e konsiderueshme në grupin Berkshire Hathaëay të Warren Buffett, sipas Financial Times.

Indeksi i Bloomberg Billionaires madje regjistron një trajektore të qëndrueshme në rritje në pasurinë e saj, duke ia atribuar atë lëvizjeve të suksesshme të investimeve të bëra nga kompania e saj, Cascade Investment.

Fushat e tij vlejnë gjithashtu qindra miliona, pasi Gates gradualisht është bërë pronari më i madh i tokave në Shtetet e Bashkuara.

Sipas CNBC, Gates gjithashtu ka një ishull në Belize, me vlerë 25 milion dollarë. 30 milion dollarë të tjerë janë Codex Leicester nga Leonardo da Vinci që ai bleu në 1994.

Përkundër faktit se ai ka shuma të mëdha çdo vit për programin e tij të bamirësisë, ai arrin të shtojë pasurinë e tij çdo vit. Fitimet e tij më të mëdha vijnë nga aksionet që ai ka në dhjetra kompani.