Everest është pika më e lartë mbi nivelin e detit, por jo mali më i lartë në botë
Transmetuar më 06-05-2021, 08:23

Dihet mirë se Mali Everest është maja më e lartë në Himalajet, midis Nepalit dhe Tibetit, si dhe pika më e lartë në Tokë mbi nivelin e detit, në një lartësi prej 8,848.86 metra.

Lartësia e malit Everest ndryshon me disa centimetra çdo vit, pasi pllaka tektonike indiane përplaset me Euroazinë, duke vazhduar procesin e orogjenezës të krijuar nga Himalajet, ndërsa në këtë lartësi ajri është aq i rrallë me një mungesë të konsiderueshme të oksigjenit, e cila e kombinuar me erëra të forta dhe temperatura jashtëzakonisht të ulëta nuk lejojnë rritjen e ndonjë flore apo faune në shpatet e sipërme të saj.

Lartësia e Everestit, pra, është mjaft e madhe, por jo aq sa t’i japë vendin e parë si pika më e lartë në Tokë. Po mendoni se çfarë është ky dhe pse zbatohet ky fakt i çuditshëm?

Edhe më e lartë se mali Everest është Mauna Kea, një vullkan në Ishullin e Madh të Hawaii që arrin majat në 4,205 metra mbi nivelin e detit. Por për shkak se ngrihet nga fundi i oqeanit, lartësia nga baza në majë është në të vërtetë mbi 10,000 metra, duke e bërë atë, me atë matje të paktën, malin më të lartë në botë.

Gjithashtu, mali Everest nuk është as pika më e afërt me Tokën në hapësirë, pasi këtë pozicion e mban vullkani joaktiv Tsiboraso në vendin e Ekuadorit, në Ande, me një lartësi prej 6,266 metra. Edhe pse e matur nga niveli i detit është më e ulët se mali Everest, Ciboraso është në të vërtetë 2,168 metra më e lartë se mali Everest. Kjo sepse Toka nuk është një sferë e përsosur, por ajo fryhet në mes dhe kështu, është pika me distancën më të madhe nga qendra e Tokës. /S.H /NOA.al