Pse trajtimi i Covid-19 me ilaçe është më e vështirë nga sa mendoni
Transmetuar më 04-05-2021, 16:18

Kryeministri i Mbretërisë së Bashkuar, Boris Johnson, kohët e fundit njoftoi krijimin e një force pune antivirus për të "mbingarkuar" zhvillimin e barnave të reja antivirale.

Në një konferencë shtypi në Doëning Street, Johnson tha: "Pjesa më e madhe e mendimit shkencor në këtë vend është akoma i bindur se do të ketë një valë tjetër të Covid në një fazë të këtij viti." Kryeministri shpreson të ketë gati ilaçe antivirale deri në vjeshtë për të ndihmuar shuarjen e një vale të tretë.

Ndërsa ka ilaçe anti-inflamatore që zvogëlojnë rrezikun e vdekjes nga Covid-19, të tilla si dexamethasone dhe tocilizumab, ato u jepen vetëm njerëzve të shtruar në spital me Covid-19 të rëndë. Por Johnson dëshiron ilaçe që mund të merren në shtëpi, në formë pilule, që ndalojnë njerëzit të përfundojnë në spital në një ventilator.

Zakonisht duhen vite për të zhvilluar dhe miratuar barna të reja antivirale, sepse tubacioni i zbulimit përfshin një proces të përpiktë të identifikimit të përbërjeve kimike që shënjestroni virusin dhe më pas teston efikasitetin dhe sigurinë e tyre.

Për këtë arsye, shkencëtarët po shohin gjithashtu ripërdorimin e barnave ekzistuese që janë miratuar për trajtimin e viruseve ose sëmundjeve të tjera.

Ndryshe nga antibiotikët me spektër të gjerë, të cilët mund të përdoren për të trajtuar një gamë të gjerë të infeksioneve bakteriale, ilaçet që veprojnë kundër një lloji virusi rrallë funksionojnë në trajtimin e viruseve të tjera.

Për shembull, remdesivir, i zhvilluar fillimisht për trajtimin e hepatitit C, në një moment u sugjerua si një trajtim për Covid-19, por provat klinike kanë treguar se ai ka vetëm një efekt të kufizuar kundër këtij koronavirusi.

Arsyeja që ka pak efektivë antiviralë të spektrit të gjerë është se viruset janë shumë më të larmishme se bakteret, përfshirë mënyrën se si ato ruajnë informacionin e tyre gjenetik (disa në formën e ADN-së dhe disa si ARN). Ndryshe nga bakteret, viruset kanë më pak blloqe ndërtimi të proteinave të tyre që mund të synohen me ilaçe.

Që një ilaç të funksionojë, ai duhet të arrijë objektivin e tij. Kjo është veçanërisht e vështirë me viruset sepse ato replikohen brenda qelizave njerëzore duke rrëmbyer makineritë tona qelizore.

Ilaçi duhet të futet brenda këtyre qelizave të infektuara dhe të veprojë në procese që janë thelbësore për funksionimin normal të trupit të njeriut. Për çudi, kjo shpesh rezulton në dëmtime kolaterale të qelizave njerëzore, të përjetuara si efekte anësore. /k.k/noa.al/

Burimi i lajmit: BBC