Koronavirus: Një test i ri parashikon se kush do të sëmuret rëndë
Transmetuar më 01-05-2021, 15:03

Testi kombinon një rezultat që përfshin faktorët e rrezikut për sëmundje serioze me një provë të antitrupave "të këqij" që prodhohen në fillim të infeksionit dhe mund të gjenden tek pacientët në kohën e diagnozës, duke qenë një "busull" për mjekët

Një test i ri i zhvilluar nga studiuesit në Universitetin e California-Irvine mund të ndihmojë në parashikimin e rezultatit të pacientëve me COVID-19, raporton noa.al.

Testi me dy faza kombinon një rezultat që përfshin faktorët e rrezikut për sëmundje serioze me një provë të antitrupave "të këqij" të prodhuar në fillim të infeksionit.

Sipas krijuesve të testit, ekzaminimi mund të kryhet tek pacientët në kohën e diagnozës, duke qenë një "busull" për mjekët para se të shfaqen simptoma të rënda të COVID-19.

Ndjeshmëri e lartë

"Ne mund të parashikojmë me shumë ndjeshmëri se dikush do të sëmuret seriozisht për shkak të COVID- 19", tha Emily Saundersë, një shkencëtarr në laboratorin e biologut kimik Gregory Weiss në Universitetin e California-Irvine i cili ishte autori i parë për Mikrobiologjinë e Amerikës mSphere, së bashku me Sanjana Sen dhe Christine Gabriel, gjithashtu shkencëtarë në të njëjtin laborator.

Kërkime mbi antitrupat "e këqij"

Shumica e testeve diagnostifikuese kërkojnë antitrupa që vrasin virusin. Dr. Weiss, i cili ishte bashkëautor i studimit të ri, vuri në dukje se ekipi i tij u përqëndrua në një klasë tjetër të antitrupave që nuk përdoren nga studiues të tjerë.

"Të gjithë të tjerët kanë të bëjnë me antitrupa" të mirë "që vrasin virusin, jo me antitrupa që nuk ndihmojnë". Christine Gabriel shtoi se "zbulimi i përgjigjes" së keqe "të antitrupave ndaj virusit ndihmon në plotësimin e një boshllëku të rëndësishëm kërkimor".

Proteina N në fokus

Studimet e mëparshme kanë treguar se virusi SARS-CoV-2 ka më shumë se 55 epitope, zona ku mund të lidhen antitrupat. Deri më sot, epitopet më të studiuara janë ato që gjenden në proteinën spike të virusit (proteina S). Sidoqoftë, virusi ka tre proteina të tjera strukturore që ia vlen të eksplorohen, tha znj. Sen.

Duke përdorur teknikën ELISA, studiuesit krijuan një listë të antitrupave që duket se shoqërohen me një prognozë më të keqe për pacientët dhe përfundimisht u përqendruan në një antitrup që lidhet me epitopin 9 të proteinës N (proteina nukleokapsid) e virusit. Ekipi gjithashtu zhvilloi një mjet që përdor të dhëna për faktorë, të tillë si mosha e pacientit.

Antitrupat ndaj epitopit 9, tregues i sëmundjes së rëndë

Ky test me dy hapa u testua në 86 persona që ishin diagnostikuar pozitivisht me koronavirusin e ri. Siç doli, pacientët, ekzaminimi i të cilëve tregoi praninë e antitrupave në epitopin 9, kishin më shumë gjasa të zhvillonin sëmundje të zgjatur dhe përfundimisht të kishin një rezultat më të keq sesa ata që nuk i kishin këto antitrupa.

Gjithashtu nga 23 subjekte në studim që kishin prodhuar antitrupa që lidheshin me epitopin 9, një rezultat i lartë DRFS mund të parashikonte ashpërsinë e sëmundjes me një ndjeshmëri më të madhe se 92%.

Test i lirë

Dr. Weiss theksoi se testi që ai zhvilloi me ekipin e tij bazohet në teknologji dhe mjete që janë tashmë të disponueshme në laboratorët që kryejnë analiza për SARS-CoV-2. "Antitrupat zbulohen shumë lehtë dhe një test i lirë prognostik do të jetë në gjendje të drejtojë opsionet e trajtimit kur pacienti është ende në fazat e hershme të infeksionit." Studiuesit madje zbuluan se antitrupat në epitopin 9 u bënë të dallueshme midis një dhe gjashtë ditësh pas fillimit të simptomave të para të COVID-19.

"Ne të gjithë kemi një anëtar të familjes ose një mik i cili është prekur nga kjo sëmundje dhe kemi dashur të bëjmë diçka të dobishme, diçka që mund të ndihmojë mjekët që preken rëndë nga pandemia", përfundoi Dr. Weiss.