A është pasta e dhëmbëve e sigurt për puçrrat në fytyrë?
Transmetuar më 16-04-2021, 20:29

Përdorimi i pastës së dhëmbëve për të trajtuar aknet është një mashtrim popullor i bazuar në teorinë se meqenëse puçrrat kanë tendencë të jenë me vaj, tharja e tyre ndihmon në heqjen e papastërtive të fshehura nga poshtë dhe pastron lëkurën më shpejt.

Megjithatë pyetja është, a funksionon kjo metodë?

Në të vërtetë, përbërja e pastës së dhëmbëve përmban shumë agjentë tharës si mentol sode, alkool, peroksid hidrogjeni dhe natriumi lauril sulfat, shumë prej të cilave përdoren gjithashtu në produktet kozmetike të kujdesit ndaj lëkurës.

Prandaj, ky truk i pastës së dhëmbëve kundër puçrrave duket logjik. Sidoqoftë, kujdesi për lëkurën tuaj nuk është aq i thjeshtë, veçanërisht kur përdorni një produkt që nuk është bërë për fytyrën.

"Pasta e dhëmbëve është përdorur si ilaç për puçrrat pasi shpesh ka përmbajtje triclosan, një substancë antimikrobike që ndihmon në shkatërrimin e baktereve të lëkurës që shkaktojnë puçrra", shpjegon Joshua Zeiner, drejtor i Departamentit të Estetikës të Universitetit Mjekësor Mount Sinaj të New York-ut.

Sidoqoftë, lëkura është jashtëzakonisht e brishtë dhe përdorimi i pastës së dhëmbëve mund të prishë ekuilibrin e pH, duke çuar në skuqje ose ekzemë dhe duke e lënë lëkurën më të irrituar.

Shumë përbërës të pastës së dhëmbëve mund të shkaktojnë gjithashtu reaksione alergjike si skuqje, kruajtje dhe ënjtje në zonën ku aplikohet produkti.

Mjekët thonë se shumica e pastave të dhëmbëve përmbajnë substanca me veti të forta kimike si sulfat natriumi, glikol propilen, aldehid kanamik (agjent aromatik) dhe një benzoat natriumi konservues që nuk janë të përshtatshme për t’u përdorur në lëkurë.

Ekspertët megjithatë thonë se pasta e dhëmbëve mund të përdoret në puçrra për sa kohë që ato janë të bardha (jo xhel), por sigurisht që kjo është një zgjidhje emergjente, pasi përveç tharjes së puçrës, ajo irriton edhe lëkurën. /noa.al