A ka ardhur koha për të rihapur kufijtë? Të dhënat e fundit, arsyet pse njerëzit duan të udhëtojnë jashtë vendit
Transmetuar më 08-04-2021, 19:44

Ndalimet e udhëtimeve si dhe kufizimet e tjera të udhëtimit si karantina, testimi, madje së fundmi edhe certifikatat e vaksinave kanë prekur kryesisht çiftet dhe familjet kudo në botë, tregon sondazhi i fundit.

Në sondazh morën pjesë 8,205 udhëtarë nga pjesë të ndryshme të botës, kryesisht Europa, 41 përqind e të cilëve udhëtojnë më shumë se tre herë në vit, 20,5 përqind dy herë në vit, dhe pjesa tjetër të paktën një herë në vit. “SchengenVisaInfo” zbuloi përmes sondazhit, raporton NOA.al, se shumica e udhëtarëve – 95 përqind – ishin gati të udhëtonin sa më shpejt të jetë e mundur, pasi të jenë hequr kufizimet e udhëtimit.

Rreth 87 përqind e udhëtarëve pohojnë se ata kanë nevojë të madhe për pushime ose për një udhëtim jashtë vendit të tyre.

Udhëtarët duan kryesisht të vizitojnë familjet e tyre jashtë vendit, por shpresat mbeten ende të ulëta.

Kjo mund të ndodhë këtë vit, megjithatë askush nuk bën dot parashikime. Të pyetur për çfarë arsye do të udhëtonin së pari nëse kufijtë rihapeshin në muajt vijues, tre të katërtat e pjesëmarrësve (74 përqind) pohojnë se udhëtimi i parë që do të bënin do të ishte vizita te anëtarët e familjes dhe miqtë. Vetëm 17 përqind planifikojnë të udhëtojnë që  të pushojnë, 14 përqind në mënyrë që të eksplorojnë vende të reja dhe pjesa tjetër për arsye të tjera, përfshirë edhe për të punuar (8 përqind).

Më shumë se gjysma e tyre – 54 përqind – besojnë se pavarësisht përhapjes së virusit dhe mutacionit të tij në të gjithë botën, nuk është shumë e rrezikshme të udhëtosh tani jashtë vendit.

Ndërsa vetëm 12 për qind besojnë se udhëtimi paraqet rreziqe, pjesa tjetër 34 pët qind, thonë se udhëtimi mund të jetë i rrezikshëm, por nuk janë të sigurt për këtë.

Përkundër dëshirës së tyre për të udhëtuar sa më shpejt të jetë e mundur, dhe besimit se udhëtimi nuk është aq i rrezikshëm tani, shpresat janë të ulëta tek udhëtarët, se ata do të jenë në gjendje të udhëtojnë këtë vit, pasi:

Vetëm 29 përqind e pjesëmarrësve besojnë se një gjë e tillë do të jetë e mundur.

37 përqind janë mjaft të sigurt se udhëtimi jashtë vendit të tyre të banimit nuk do të jetë e mundur.

Pjesa tjetër janë të pasigurt.

Aktualisht, gjithsej 22,834,275 qytetarë të botës janë infektuar me COVID-19, 98,593 prej të cilëve janë në gjendje të rëndë ose kritike. Vendet me numrin më të lartë të infeksioneve janë SHBA, Brazili, India, Franca, Rusia, Britania e Madhe, Italia, Turqia, Spanja dhe Gjermania.

Sipas Panelit të OBSH-së (COVID-19), bota aktualisht është në fillim të valës së tretë. Ndërsa pritjet janë të larta se vaksinimi në të gjithë botën do të ndalojë një valë të mundshme më të madhe se ajo e mëparshme, përhapja e mutacioneve të reja COVID-19 ka trembur shumë qeveri në të gjithë botën, duke i shtyrë ata të mbajnë kufijtë e mbyllur, po ashtu edhe kufizimet.

Pretendimet e udhëtarëve se testimi është forma më e sigurt dhe më efektive për të parandaluar përhapjen e COVID-19 ndërsa hapja e kufijve po mbështetet nga disa grupe përfaqësuese të sektorit të udhëtimit dhe turizmit, duke përfshirë Komisionin Evropian të Udhëtimit, Këshillin Botëror të Turizmit dhe Turizmit, Këshillin e Aeroporteve Evropa Ndërkombëtare, Shoqata Ndërkombëtare e Transportit Ajror (IATA), si dhe Organizata Botërore e Turizmit e KB.

Vetëm kohët e fundit, IATA ka inkurajuar qeveritë e vendeve në të gjithë botën, përfshirë vendet e BE-së, të pranojnë testet e antigjenit për të ardhurit nga jashtë, duke cituar një hulumtim të ri “OXERA” dhe “Edge Health”, i cili ka zbuluar se testet më të mira të antigjenit zakonisht japin rezultate të ngjashme me testin PCR duke identifikuar saktë udhëtarët e infektuar.

Kur pyeten për vaksinimin, ndryshimi midis atyre që mendojnë se vaksinimi COVID-19 duhet të bëhet i detyrueshëm nuk është aq i madh, pasi 59 përqind shprehin bindjen e tyre se një detyrim i tillë nuk duhet të jetë kusht siç edhe po diskutohet aktualisht nga autoritetet.

/a.m/NOA.al