Sëmundjet nervore, mjekët flasin për shenjat dhe si mund t’i mbajmë larg
Transmetuar më 31-03-2021, 18:49

Sëmundjet neurologjike (nervore) përgjatë viteve të fundit kanë pësuar një rritje të ndjeshme në të gjithë botën. Por, për të mos shkuar deri në faza të rënda të tyre, mjekët rekomandojnë një sërë ekzaminimesh dhe këshillash në mënyrë që truri të jetë sa më i shëndetshëm.

Truri dhe sistemi nervor në përgjithësi janë ndër strukturat më delikate të trupit tonë, dhe kjo brishtësia, ata janë më të predispozuar ndaj sëmundjeve.

Studimet e fundit kanë treguar se sëmundjet neurologjike janë në rritje dhe kanë tejkaluar madje edhe ato të zemrës.

Në Itali, për shembull, 600.000 njerëz vuajnë nga Alzheimer, 120,000 vuajnë nga iktus, çdo vit 200 mijë njerëz luftojnë me sëmundjen e Parkinsonit.

Në rastet kur sëmundjet neurologjike janë zbuluar në kohë, mund të reduktohet ose në disa raste në mënyrë të konsiderueshme të zvogëluar dëmtimin e trurit, përmirësimin e kushteve të jetesës së pacientit.

Parandalimi

Parandalimi bëhet jo vetëm nëpërmjet ekzaminimeve specifike, por edhe duke ndjekur një mënyrë jetese korrekte, një dietë të ekuilibruar, duke praktikuar aktivitet sportive studime dhe marrëdhëniet shoqërore.

Ka shumë faktorë që ndikojnë në shëndetin e këtij organi qendror që duhet të ushqehet vazhdimisht për të shmangur rrezikun e rregullimeve konjektive dhe demencës të lidhura me plakjen.

Aktiviteti sportiv

Sporti ndihmon për të luftuar rënien e funksioneve konjektive. Studimet e fundit kanë treguar se aktiviteti i rregullt sportiv ndihmon për të mbrojtur dhe për të zhvilluar trurin.

Lëvizja e trupit, sidomos në moshë të re, stimulon aktivizimin e qarqeve nervore të dobishme, por edhe ne mosha madhore ka veti të dobishme sepse ajo mbron trurin nga plakja.

Studimi dhe marrëdhëniet sociale

Ekspertët ia atribuojnë studimit dhe leximit një rëndësie të madhe për të mbajtur qelizat e trurit të gjalla. Psikologët dhe neuroshkencetarët kanë treguar se leximi rrit lidhjet mes rajoneve të ndryshme të trurit, me një efekt që zgjat të paktën disa ditë.

Kjo e mban mendjen e trajnuar, një lloj palestre intelektuale e favorizuar edhe nga marrëdhëniet me të tjerët, familja dhe marrëdhëniet me miqtë, përbërësit thelbësor për të mbajtur te ri aparatin cerebra.

Ushqimi i shëndetshëm

Një dietë e shëndetshme me përmbajtje të ulet të kripës, lejon funksionimin korrekt të qelizave të trurit dhe lejon një rrjedhje të qëndrueshme të gjakut në sistemin nervor qendror.

Është e rëndësishme për të futur në dietë vitaminat e grupit B, të cilat gjenden për shembull tek peshku ose perime të tilla si spinaq dhe panxhar, së bashku me proteinat.

Këto substanca duhet të shkojnë për të ushqyer trurin, pasi ato ndihmojnë për të mbajtur të ulet vlerën e omocysteine, një aminoacid, i lidhur me rritjen e rrezikut të demences dhe sëmundjeve cerebrovaskulare.

Proteinat B janë gjithashtu një ilaç natyror për të parandaluar rritjen e S-adenosyl-mietionina, një koenzime, e cila në qoftë se nuk është normë, ajo mund të shkaktojë fillimin e çrregullimeve neuropatike. Ushqime të pasura Omega-3, fibra, vitamina B6 dhe B12, kalcium, potasium parandalojn rriskun per iktus cerebral.

Kontrolli mjekësor

Çrregullimet neurologjike janë zakonisht asimptomatike. Për ketë arsye ne nuk duhet të nënvlerësojnë asnjë sinjaleqë mund të duket i parëndësishëm, të tilla si dhimbje koke, ose vertigo ndjenja e marrja e mendjes.

Ka qendra të specializuara, ku personat me këto probleme mund t’i nënshtrohen ekzaminimeve të veçanta.

Check-up janë zgjidhje e parandalimit të plotë që lejojnë për të vlerësuar gjendjen e shëndetit të trurit dhe në këtë mënyrë për të përjashtuar fillimin e ndonjë sëmundje.