Si e kalojnë shqiptarët me koronavirus kufirin dhe kurohen në Spitalin e Janinës
Transmetuar më 18-02-2021, 15:34

“Shofer, ndalo këtu, pësova një sulm në zemër dhe nuk po ndihem më mirë."

Me këtë pretendim, dhjetëra shtetas shqiptarë të cilët u diagnostikuan me koronavirus në atdheun e tyre,  kalojnë kufirin me një test të rremë negativ, për t’u mjekuar në spitalin universitar të Janinës.

Demetris Demetrio, zyrtar i lartë i Janinës, u shpreh rreth këtij fenomeni:

”Sapo kaluan kufirin, ata i thanë shoferit të autobusit se nuk po ndiheshin mirë dhe kishin dhimbje zemre. Më pas shoferi i shoqërojë drejt e në Qendrën Shëndetësore Delvinaki (një fshat afër kufirit me Shqipërinë). Aty ata i nënshtrohen një testi të shpejtë që natyrshëm del pozitiv”, tha ai.

Pyetjes, pse duhet të ndjekë një qytetar shqiptar në këtë proces dhe të mos zgjedhë trajtim në një nga spitalet e vendit të tij, Dimitriou thekson:

“Për arsyen e thjeshtë se politika e qeverisë ndaj epidemisë në vendlindjen e tyre është pothuajse inekzistente”.

"Gjithçka është e hapur, nuk ka kontroll, dhe nëse përjetoni simptoma të rënda, gjithçka që ato ofrojnë është një aparat për frymëmarrje dhe mbyllje në shtëpi, kështu që ka kuptim që ata të kërkojnë trajtim në spitalet greke."

Deklarata të ngjashme u bënë nga guvernatori i Epirit, Alexandros Kasrymanis, i cili deklaroi se me hapjen graduale të shkollave dhe tregjeve, kjo zonë pati një rritje të lehtë.

Sidoqoftë, siç thekson ai, barra epidemiologjike në zhvillim e Janinës javët e fundit është kryesisht nga faktorë të jashtëm dhe veçanërisht pranimet në spitale nga pacientë të vendit fqinj.

Sot 50% e pacientëve në njësitë e sëmundjeve infektive të Spitaleve të Janinës vijnë nga Shqipëria, të gjithë pacientë në njësitë e kujdesit intensiv.

(Foto dhe Info marrë nga https://newssplinter.com)