Psikologji / Jeta në çift, pse e tradhtojmë njeriun e zemrës!
Transmetuar më 27-11-2020, 15:37

Tradhtia e njërit ose e të dy partnerëve, është një nga "incidentet" më vdekjeprurëse për mbijetesën e një marrëdhënieje: partneri i tradhtuar nuk është gjithmonë në gjendje të kapërcejë zbulimin "e madh" dhe të mbajë lidhjen e besimit në të cilën bazohet raporti.

Megjithatë, është një përvojë shumë e përhapur, e cila gjithashtu kërkon se ata që vazhdojnë të jenë të dashuruar, nuk mund ta shpjegojnë arsyen e kësaj sjelljeje. Dashuria dhe përplasja nuk duken aq banale, edhe nëse e dimë mirë që pas një sjelljeje të tillë, asgjë nuk mund të jetë e njëjtë si më parë.

Megjithëse ka çifte që janë në gjendje ta kapërcejnë "mëkatin" dhe madje të dalin prej tij me një lidhje më të fortë, studimet tregojnë se tradhtia është shkaku i rreth 40% të ndarjeve dhe divorceve në botë.

Deri kohët e fundit, duke vënë në dyshim arsyet që çojnë në tradhti, besohej se burrat ishin shtyrë të dorëzoheshin në joshjen e një takimi të ri, veçanërisht për arsye seksuale, ndërsa gratë u prekën më shumë nga arsye sentimentale dhe emocionale.

Në vitet e fundit, megjithatë, është vërejtur se sjelljet e të dyja gjinive janë afruar shumë dhe se arsyet e zakonshme për të kërkuar kënaqësi me njerëz të tjerë nga partneri i dikujt, janë edhe më të shumta.

Këto janë disa nga arsyet kryesore pse ne tundohemi nga shoqëri dhe miqësi të reja nga ajo e partnerit tonë dhe si përfundim, mësoni dhe "arsyet e mira", pse do të ishte më mirë të shmangnim "rrëzimin", veçanërisht, nëse ende ndihemi të dashuruar dhe të lidhur me të.

Hakmarrja – Ne jemi tradhtuar nga ana jonë, në një kuptim të rreptë ose metaforik: jemi të zemëruar dhe po kërkojmë hakmarrje, për t’i dhënë partnerit tonë mundësinë që ta bëjmë atë të ndihet si i zhytur në "llucë".

Hakmarrja gjithashtu mund të ketë vetëm rrënjë psikologjike, për shembull, sepse ndiejmë se po trajtohemi padrejtësisht, ose sepse besojmë se na është bërë padrejtësi. Kjo është një nga arsyet më të shpeshta të marrëdhënies pas trathtisë.

Mërzi – Marrëdhënia është bërë "gri" dhe është konsumuar me kalimin e kohës, pasioni i është nënshtruar rutinës dhe nuk na dërgon më sinjale. Nga ana tjetër, një takim me një të huaj ose me një partner të rastit, na jep një ndjesi "shpimi" dhe një kënaqësi që nuk mund t’i rezistojmë.

Pse dashuria ka mbaruar – Një marrëdhënie që ka arritur "vdekjen" e saj natyrore, na shtyn të kërkojmë një partner të ri. Fatkeqësisht, kjo ndodh dhe në këtë rast nuk ka shumë për të bërë nëse nuk mbani qëndrim dhe mbyllni historinë e parë në mënyrën më civile dhe pa dhimbje të mundshme.

Pse nuk jemi monogamë – Për një partner, është e vështirë ta pranojë, por njerëz të tillë ekzistojnë. Në këtë rast do të ishte e rëndësishme t’i qartësoni gjërat që nga fillimi dhe të zgjidhni me marrëveshje të ndërsjellë një marrëdhënie "çifti të hapur", në të cilën të gjithë janë të lirë të marrin pjesë me njerëz të tjerë, ose të heqin dorë nga marrëdhënia që në fillim.

Papjekuri dhe vetëvlerësim i ulët – Një çift i formuar nga individë të qëndrueshëm dhe të përgjegjshëm, do të jetë më pak i prirur për tradhti, në krahasim me një menaxhim në të cilin ka probleme të vetëvlerësimit, brishtësisë emocionale dhe abuzimit reciprok. Këto gjëra janë të paqëndrueshme që nga fillimi dhe rrezikojnë më shumë të shkaktojnë tradhti.

Një tërheqje e re – Ndienja e tërheqjes seksuale nga dikush tjetër, përveç partnerit tuaj, është një përvojë e zakonshme, edhe nëse jeni gjithmonë i dashuruar me të. Një lidhje evoluon me kalimin e kohës dhe pas një faze të parë të pasionit të fortë, shndërrohet në një lidhje dashurie dhe më pas në një lidhje emocionale. Nëse i ngatërrojmë këto faza dhe e bindim veten se një drejtim më pak urgjent është sinonim i fundit të marrëdhënies, ne mund ta shohim veten të paaftë t’i rezistojmë tërheqjes për një takim tjetër. Ose mund të ndiejmë dashuri të sinqertë për partnerin dhe në të njëjtën kohë të ndjehemi të intriguar seksualisht nga një person tjetër.

Kënaqësia e shkeljes – "Shija e ndalimit", ndienja e rrezikut dhe dëshira për të provuar aftësinë tonë për t’i shpëtuar kësaj, të gjitha janë arsye që ushqejnë kënaqësinë.

Dëshira për të ndryshuar diçka në jetën e dikujt – Të eksperimentosh me shtigje të reja, të zbulosh se jemi akoma në gjendje të joshim dhe të gjenerojmë tërheqje, për të zbuluar "çfarë mund të ndodhë nëse …".

Ndihemi të lënë pas dore nga partneri – Dëshira për të tërhequr vëmendjen ndaj vetes dhe për të gjetur dashuri diku gjetkë, kujdes dhe vëmendje që nuk marrim në marrëdhënie: të gjitha këto janë arsye që mund të na shtyjnë në krahët e tjetrit ose tjetrës.

Zgjedhja për të mos tradhtuar është po aq e mundur – Arsyet që mund të çojnë në tradhti janë të shumta, por ndërkohë na ftojnë të mos e bëjmë atë, veçanërisht nëse ndienjat e dashurisë dhe vlerësimit për partnerin tuaj, janë akoma të gjalla. Respekti, besimi, gatishmëria për të ndarë jetën dhe një histori të rëndësishme, mund të jenë arsye të mëdha për ta mbajtur dhe për të qëndruar besnikë. Dhe shumë gjëra të tjera mund të çojnë të mos tradhëtojmë, pavarësisht nga një lidhje apo një marrëdhënie mashtrimi.

Në fund, nëse dikush tradhton, edhe pse mbetet i dashuruar me partnerin e tij/saj, mund të jetë edhe nga ata që arrijnë të dashurojnë, duke kaluar dhimbjen e një aventure të radhës. /e.a/noa.al/