Pse nuk janë smartphone të dizajnuara për madhësinë e dorës së një gruaje?
Transmetuar më 20-10-2020, 08:52

A e dini se perimetri mesatar i dorës së një gruaje është rreth 1 deri në 2 inç më i vogël se mesatarja e burrit?

Digital Trends u takua me nikoqirin dhe autoren e bisedave TED Caroline Criado Perez, e cila shkroi librin Gratë e Padukshme, për të folur rreth paragjykimeve të të dhënave në një botë të krijuar për burra.

Në libër, ajo argumenton se problemi i paragjykimit gjinor në hartimin e teknologjisë është sistematik.

"Shumica e njerëzve që kanë dizajnuar telefonat janë burra, kështu që ata kanë qenë duke modeluar për madhësinë e duarve mashkullore."

Shembujt janë të shumtë. Telefonat inteligjentë si iPhone 12 Pro dhe Samsung Galaxy Note 20 Ultra janë shumë të mëdhenj për shumicën e grave (dhe disa burrave) për të përdorur me një dorë. IPhone origjinal në 2007 u konsiderua i madh për kohën e tij, me një ekran masiv 3.5 inç dhe është rritur në mënyrë të vazhdueshme gjatë dekadës së kaluar me modele plus dhe max që shtyjnë kufijtë e madhësisë.

Tani është e vështirë të gjesh një telefon premium me një ekran më të vogël se 6 inç. Modelet Ultra dhe Pro me të gjitha tiparet më të mira janë edhe më të mëdha.

Sigurisht, prodhuesit ofrojnë gjithashtu madhësi më të vogla përveç behemotëve të tyre kryesorë, por ato shpesh janë më pak të fuqishme.

"Nuk dua të marr atë më të voglin sepse nuk është aq i mirë", tha Criado Perez për Digital Trends. “Unë dua teknologji të mirë ashtu si një djalë. Unë dua të jem në gjendje ta mbaj atë dhe të mos më duhet të vendos [pajisje shtesë] vetëm në mënyrë që të mbaj telefonin tim. "

Karakteristikat sportive Apple iPhone 12 Mini të sapo shpallur janë në të njëjtin nivel me iPhone 12. Ky është një hap tjetër në drejtimin e duhur, por gjithsesi i lë përdoruesit të heqin dorë nga tiparet premium të iPhone 12 Pro.

Një shembull tjetër i paragjykimit të pandërgjegjshëm të pjekur në teknologji është njohja e fytyrës. Shumë telefona celularë modernë ofrojnë njohjen e fytyrës si një mënyrë për të zhbllokuar telefonin tuaj dhe për të verifikuar identitetin tuaj – por për shkak të defekteve të caktuara të dizajnit dhe testimit, algoritmet që mbështesin këto sisteme shpesh kanë probleme në njohjen e fytyrave me nuanca të errëta të lëkurës.

Është e qartë, ka ende një punë të madhe për të bërë në mënyrë që të rregullojmë këto çështje sistemike – por lajmi i mirë është se disa CEO të mendimit përpara kanë filluar të bëjnë diçka në lidhje me të.