Koronavirus nuk u krijua në laborator. Ja prova
Transmetuar më 19-03-2020, 22:46

Koronavirusi i ri (SARS-CoV-2 ose COVID-19, ishte rezultat i evolucionit natyror të viruseve të tjerë të së njëjtës familje dhe jo një produkt laboratorik ose inxhinierie gjenetike (d.m.th. jo i bërë nga njeriu duke manipuluar gjenet virale në një tub provë).

Këtë vlerësim bëjnë shkencëtarët që kanë studiuar virusin pas teorive të publikuara kohët e fundit se ky është një virus i prodhuar në laborator.

Ky studim mbi gjenomet e SARS-CoV-2 dhe viruseve të përafërta u publikua në revistën "Nature Medicine".

"Duke krahasuar të dhënat gjenetike të disponueshme aktualisht për lloje të ndryshme të koronavirusit, ne mund të përcaktojmë me vendosmëri se SARS-CoV-2 e ka origjinën e krijimit përmes proceseve natyrore" – thotë Kristian Andersen, nga Instituti i Kërkimeve Scripps i La Jolla i cili drejtoi punën.

Ekspertët në mënyrë specifike krahasuan gjenin për një proteinë kryesore në procesin infektiv, një proteinë nga zarfi i jashtëm i virusit (i quajtur spike ose maja apo prizë) që i duhet për të bashkuar, futur dhe infektuar qelizat njerëzore.

Spike është e pajisur me një ‘goditje molekulare’ (e quajtur pjesa RBD) me të cilën virusi lidhet në qelizat njerëzore duke u futur në molekulën ‘ACE2’, (një receptor i rëndësishëm në rregullimin e presionit të gjakut).

Lidhja midis RBD dhe ACE2 është thelbësore për fillimin e infeksionit. Për më tepër, spike gjithashtu ka një ‘gërshërë molekulare’ e cila ndihmon virusin të depërtojë në qelizën njerëzore. Lidhja midis RBD dhe ACE2 është aq e përsosur (RBD përshtatet në mënyrë të përkryer me ACE2 si një çelës me bllokimin e saj) dhe e gjitha kjo mund të jetë vetëm rezultat i seleksionimit natyror dhe jo produkt i inxhinierie gjenetike.

Kjo dhe "karakteristikat e tjera të virusit, sekuenca gjenetike e RBD dhe shtylla kurrizore e virusit – përfundon Andersen – na çojnë të hedhim poshtë hipotezën e manipulimit laboratorik si një origjinë e mundshme e SARS-CoV-2".

Epidemia në Itali dhe në pjesën tjetër të botës po vazhdon me intensitet të shtuar. Në Itali ka mbi 41 mijë të infektuar dhe viktimat atje, i kanë tejkaluar ata në Kinë.

Ardhja e pikut pritet akoma, ndërsa shkencëtarët përpiqen të vlerësojnë se kur do të arrijë, kurse institucionet shëndetësore po luftojnë orë pas ore për t’i bërë ballë fluksit të të infektuarve./b.l/noa.al/

Loading...