Një tjetër shpërthim i madh shihet në galaksi, nuk kishte të tillë që prej Big Bangut
Transmetuar më 28-02-2020, 13:28

Një shpërthim i madh kozmik është parë në galaksi që prej Big Bangut.

Shpërthimi shpërndau hapësirën ndër yjore të materies dhe energjisë, në formën e një shkëlqimi të purpurt të rrethuar nga një dritë blu.

Kështu duket imazhi i shpërthimit më të fuqishëm. Ngjarja është përshkruar në studimin e botuar në The Astrophysical Journal nga grupi i astrofizikanëve të koordinuar nga Simona Giacintucci.

Shpërthimi ndodhi rreth 390 milion vjet dritë nga Sistemi Diellor, thuhet në studim. Është një "përbindësh kozmik i përbërë nga mijëra galaktika, gaze inkandeshente dhe lëndë e errët, e mbajtur nga graviteti", shpjegojnë astrofizikantët e ESA.

Shpërthimi është i lidhur me emetimin e avionëve të fuqishëm të materies dhe energjisë, të përshpejtuar me shpejtësi afër dritës.

Imazhi do të ndihmojë për të kuptuar se si vrimat e mëdha të zeza në qendër të galaktikave bashkëveprojnë me mjedisin përreth, duke ndikuar thellësisht në të./a.m/noa.al