Transmetuar më 23-01-2020, 20:40

Vera e Hong Kongut njihet për shkak të nxehtësisë dhe lagështirës.

Por nuk ishte gjithmonë kaq e thjeshtë për të shpëtuar nga nxehtësia, në Hong Kong. Kur rajoni iu dha britanikëve më 1841, kolonistët më të pasur ndërtuan pallate të mëdha në "Victoria Peak", të cilët ofruan lehtësim relativ nga kushtet e mjegullta, si dhe zbukuruan tryezat e tyre elegante të darkës me ushqime e konserva të importuara nga atdheu i tyre.

Por për shumicën e kolonizatorëve britanikë të Hong Kong-ut, kishte vetëm një zgjidhje për verërat e ngatërruara të territorit: akull. Të mësuar me klimat më të ftohta të atdheut të tyre, ku ata kishin akses në shtëpitë e akullit për ruajtjen e ushqimit, përvetësimi i akullit kishte një rëndësi të menjëhershme.

Në vitet 1840, megjithatë, nuk kishte asnjë mënyrë të ngrirjes së ujit në qytetin me lagështi.

Përkundrazi, akulli duhej të importohej nga Amerika e Veriut, e sjellë në anije të mëdha nga "Ice King" i Bostonit, Frederic Tudor, ku ruhej në shtëpinë e parë të akullit të vendbanimit.

Në ditët e sotme, atë që nuk afron klim, Hong Kongu e ka zgjidhur përmes teknologjisë.

/NOA.al