Transmetuar më 23-01-2020, 09:20

"Hudhra është thelbësore për shëndetin tonë". Kjo është thënë nga Carlo Nunneri, biologe ushqimore. Ka disa ekspertë që konfirmojnë përfitimet e shëndetshme të këtij ushqimi.

Antibiotik natyral – alicina (përbërësi i squfurit) që përmbahet në hudhër do të ishte një antibiotik i shquar, me një fuqi të fortë frenuese ndaj llojeve të shumta të baktereve. "Ne mund ta zgjidhim problemin e rezistencës së antibiotikut me metoda natyrale.

E pasur me minerale – Biologia pretendon se hudhra është e pasur me minerale. "Përveç alicinës, hudhra përmban substanca të tjera antibakteriale. Ky ushqim është i pasur me minerale dhe elementë gjurmë, të tilla si magnez, kalcium, fosfor, jod dhe hekur.

Ka gjurmë të zinkut, manganit, selenit, vitaminës C (vetëm në hudhër të freskët), provitaminës A, vitaminave B1-B2-PP. Hudhra përmban substanca dhe enzima të ngjashme me hormonet (lizozima dhe peroksidaza) ", thotë ajo.

Nxit mbrojtjet imune – "Konsumimi i hudhrës dihet se përmirëson funksionimin e sistemit imunitar", vazhdon mjekja. "Mund të jetë shumë e dobishme ta integroni rregullisht në dietë, veçanërisht nëse jeni veçanërisht të predispozuar ndaj ftohjes".

Ndër efektet e tjera të dobishme në trup, "hudhra ul presionin e gjakut, një efekt veçanërisht i dukshëm te njerëzit që janë tashmë hipertensivë. Sipas studimeve, sasia e alicinës e nevojshme për të përftuar efektin hipotensiv do të ishte e barabartë me rreth katër thelpinj të hudhrave në ditë.

Ul kolesterolin – Për eksperten, marrja e rregullt e hudhrave zvogëlon kolesterolin total dhe / ose kolesterolin e keq (LDL) me rreth 10-15%. "Sidoqoftë, nuk duket se ka ndonjë efekt në rritjen e kolesterolit të mirë (HDL) ose në uljen e triglicerideve".

Kundërndikimet dhe efektet anësore – Jo vetëm përfitimet. "Është e qartë si të gjitha gjërat që nuk duhet të abuzojmë ne mund të kemi probleme të shumta fizike," informon biologia. "Hudhra mund të shkaktojë disa efekte anësore pak a shumë të rëndësishme.

Një nga kundërindikacionet kryesore është padyshim ajo e halitozës. Hudhra është e pasur me squfur e cila, shkakton një erë të fortë të mprehtë që trupi ynë lëshon si përmes frymës, ashtu edhe nëse merret në sasi masive, përmes djersës.

Për të luftuar problemin e frymës së keqe, është e dobishme të konsumoni hudhra me pak majdanoz të freskët".

Nutricionistja rekomandon të shmangni marrjen e hudhrave në sasi të larta gjatë shtatëzanisë dhe gjidhënies.

Presion i ulët – hudhra ka vetinë e uljes së presionit të gjakut. "Prandaj është e rëndësishme të vlerësoni me mjekun tuaj nëse dhe sa hudhër duhet të konsumoni nëse po merrni ilaçe hipotensionale.

Probleme me stomakun ose tretjen – "Hudhra mund të irritojë traktin gastrointestinal, kështu që është e rëndësishme ta merrni me kujdes nëse vuani nga problemet me stomakun ose tretjen", përfundon Nunneri./b.l/noa.al/