Si ndikon alkooli në mësimin dhe të folurën e gjuhëve të huaja? E thotë studimi
Transmetuar më 14-01-2020, 13:00

Gjuhët e huaja, për shumë njerëz përfaqësojnë thembrën e vërtetë të Akilit. Jo vetëm në Shqipëri, por edhe në shumë vende të tjera numri i atyre që kanë vështirësi të mësojnë një gjuhë të dytë është ende i lartë. Për dembelizëm ose për arsye të prirjes për të mësuar.

Fakti është që të dish se si të përdorim gjuhë të shumta sot paraqet pikën themelore për qasje në botën e punës dhe komunikimit. Në mbështetje të shumë personave që janë duke luftuar me mësimin e gjuhës, megjithatë, ka më shumë ndihmë. Gjithmonë është besuar se alkooli mund të jetë pengesë për përqendrimin dhe studimin.

Por hulumtimi i kryer nga disa profesorë të njohur ndërkombëtar ka nxjerrë në dritë një të vërtetë tjetër. Dhe kjo rehabiliton alkoolin në masa të reduktuara gjithashtu si një armë për të marrë rezultate të mira në studimin e gjuhëve.

Hulumtimi i përbashkët nga Universitetet e Liverpool dhe Maastricht dhe King’s College në Londër çon në përfundimin se pirja e një sasie të moderuar të verës ose birrës – ose alkoolit në përgjithësi – çon në rezultate më të mira në mësimin e gjuhëve të huaja.

Studimi u aplikua për një grup prej 50 personash që flisnin gjermanisht. Duke u kapur me mësimin e gjuhës angleze, ato u ndanë në dy grupe. Grupit të parë iu dha një sasi e vogël alkooli dhe grupit të dytë jo.

Epo, shumica dërrmuese e rezultateve më të mira u arrit nga grupi që ‘kishte pirë’. Edhe me rezultate të rrjedhshmërisë më të madhe. Hulumtime që janë të jashtëzakonshme sepse konsiderimi i alkoolit ka qenë gjithmonë negativ për gjithçka që lidhet me të mësuarit.

Lajmet do të lexohen mirë nga shumë njerëz të cilët – pa e ekzagjeruar – do të duan të përfitojnë nga ajo. Në fakt, disa pika para një provimi ose një bisede biznesi madje mund të jenë të dobishme. Natyrisht pa e ekzagjeruar sepse atëherë efektet negative të alkoolit janë të dukshme.

Sidoqoftë, në moderim eksperimenti, madje edhe në mënyrë miqësore, mund të përsëritej midis miqve për të shënuar rezultatet./b.l/noa.al/

Loading...
Loading...