Gjithçka gati për eklipsin e Hënës së plotë, ja kur mund ta shihni në qiell
Transmetuar më 09-01-2020, 15:02

Rreth orës 18:00 të premten 10 Janar do të jemi në gjendje të admirojmë eklipsin e parë hënor të vitit 2020 në qiell, në fund të të cilit do të numërojmë katër. Ngjarja, e cila ndodhë disa ditë pas shiut spektakolar të Quadrantids, nuk do të jetë megjithatë një eklips total; në fakt do të jetë një eklips i penumbrës (ose penumbral).

Kjo do të thotë se sateliti i Tokës nuk do të kalojë në konin e hijes të projektuar nga planeti ynë, por në konin penumbra, i përcaktuar nga një filtër i pjesshëm i rrezeve të diellit.

Rezultati i fenomenit do të jetë një hënë e plotë – eklipset hënore ndodhin vetëm gjatë hënës së plotë – më pak të ndritshme se zakonisht, dhe jo të ngjyrosura me "të kuqe gjaku", siç ndodh përkundrazi gjatë eklipseve totale hënore (që lidhen me kalimin në konin e hijes).

Italia do të jetë një vend i privilegjuar për të admiruar eklipsin penumbral, duke pasur parasysh që do të ndodhë kur sateliti i Tokës është qartë i dukshëm në qiell.

Hëna e Plotë, do të rritet rreth orës 4:40 pasdite e vendosur në yjësinë e Binjakëve, dhe kur kontakti me konin penumbra të parashikuar nga planeti ynë do të fillojë mjaft i lartë në qiell që të jetë në gjendje të shijojë tërë fenomenin.

Kontakti i parë do të zhvillohet në orën 18:07; përqendrimi i eklipsit (kulminacioni i ngjarjes) do të ndodhë në orën 20:10, ndërsa dalja nga koni i penumbrës së Tokës, që ne kujtojmë se do të vendoset midis Hënës dhe Diellit, pritet në 22:12. Kjo do të thotë që e gjithë ngjarja do të zgjasë vetëm nën katër orë. Siç u tregua, duke qenë një eklips i penumbrës, ne do të shohim vetëm diskun hënor më pak të ndritshëm se zakonisht, sikur të ishte venitur.