Shpëlarja e trurit ekziston dhe ndodh çdo natë
Transmetuar më 16-11-2019, 07:45

Larja e trurit ekziston dhe ndodh çdo natë. Një studim i ri i publikuar në revistën “Science”, realizuar nga studiuesit e Universitetit Boston vuri re se si, gjatë gjumit, gjaku i pranishëm në tru lë hapësirë ​​për lëngun cerebrospinal, një substancë e pangjyrë që rrethon trurin dhe palcën kurrizore dhe që vetë rregullon praninë e gjakut në tru.

Hulumtimi është i pari që tregon se si ky lëng i trurit bëhet pulsant gjatë gjumit. Këto lëvizje, sipas studiuesve amerikanë, janë të lidhura ngushtë me aktivitetin e valës së trurit dhe rrjedhën e gjakut.

“Ne e kemi ditur prej kohësh që ekzistojnë këto valë elektrike të aktivitetit në neurone. Por deri tani nuk e kemi kuptuar se në realitet ka edhe valë në lëngun cerebrospinal”, thotë bashkëautorja e studimit Laura Lewis.

Sipas studiuesve, kjo punë mund të çojë në një seri të tërë të depërtimeve të reja për një sërë çrregullimesh neurologjike dhe psikologjike që shpesh shoqërohen me çrregullime të gjumit, duke përfshirë autizmin dhe sëmundjen e Alzheimerit.

Loading...
Loading...