Transmetuar më 12-11-2019, 12:19

Nëse do hanim fruta dhe perime në sasitë e sugjeruara nga ekspertët, nuk do të kishim mjaftueshëm për të gjithë: mund të duket absurde, por kjo është ajo që studiuesit zbuluan duke llogaritur nevojat tona dhe duke e krahasuar atë me fushat e kultivuara aktualisht.

Por le të shohim në detaje se çfarë mund të presim deri në vitin 2050 dhe si ta ndryshojmë bujqësinë, e cila është mënyra e vetme për të garantuar ushqim në të ardhmen e afërt.

Udhëzimet e publikuara aktualisht që sugjerojnë se cilat duhet të jenë zakonet tona dietike, janë të qarta: gjysma e dietës sonë duhet të përfshijë fruta dhe perime, një e katërta në vend të grurit të plotë dhe një e katërta proteina, yndyra dhe produkte të qumështit.

Megjithatë, aktualisht, prodhimi nuk është aspak i përshtatshëm për këtë dietë të ekuilibruar dhe të shëndetshme, në fakt llogaritet që: ne kultivojmë 12 porcione grurë për person, në vend të 8 rekomanduar, 5 fruta dhe perime në vend të 15, tre yndyrë në vend të një, tre proteina në vend të 5 dhe katër sheqer në vend të një.

Një e ardhme në rrezik. "Ne thjesht nuk mund të përdorim të gjithë një dietë të shëndetshme duke marrë parasysh sistemin aktual të bujqësisë globale që sot mbiprodhon grurë, yndyrë dhe sheqer, ndërsa prodhimi i frutave, perimeve dhe proteinave nuk është i mjaftueshëm për të kënaqur nevojat tona ushqyese", shpjegojnë ekspertët.

Kjo do të thotë që deri në vitin 2050, kur të jemi rreth 9,8 miliardë, situata do të jetë edhe më dramatike dhe nëse karbohidratet janë të lehta për tu prodhuar dhe mund të ushqejnë shumë njerëz, ne nuk mund të konsiderojmë sasinë e tokës që u nevojitet: po në fakt, ai vlerëson se nëse vazhdojmë kështu, do të na duhen edhe 12 milion hektarë tokë të punueshme dhe më shumë se një miliardë hektarë tokë për kullotje.

Sfida e së ardhmes, përveç shmangies së "mbytjes" për shkak të ngrohjes globale, duhet të jetë ajo e një bujqësie që është në dijeni dhe në përputhje me nevojat tona./b.l/noa.al/