Minjtë dërgohen në hapësirë për të studiuar efektet e mikrogravitetit
Transmetuar më 10-11-2019, 10:15

Minjtë e dërguar në Stacionin Ndërkombëtar Hapësinor për të studiuar efektet e mikrogravitetit në trup kanë filluar të vrapojnë nëpër qarqe, duke realizuar sjellje të pazakonta dhe befasuese për shkencëtarët që ende nuk e kanë kuptuar se çfarë po ndodh. Le të shohim se çfarë duhet të dimë në lidhje me eksperimentin e NASA-s.

Nga minjtë te njerëzit. Deri tani ne e dimë se NASA dëshiron ta dërgojë njeriun përsëri në Hënë, për t’u përdorur si një bazë për t’u larguar për në Mars, që do të thotë se astronautët do të duhet të jetojnë më gjatë në hapësirë.

Për të kuptuar efektet e këtij lloji udhëtimi, shkencëtarët po punojnë në disa fronte, nga njëra anë ata po studiojnë pasojat e hapësirës në trupin e njeriut përmes krahasimit midis binjakëve Kelly, nga ana tjetër duke vëzhguar minjtë e dërguar në Stacionin Hapësinor Ndërkombëtar brenda Sistemit Hardëare të Rodentit.

Brenda kësaj strukture ka në fakt disa minj, sjellja e të cilave mund të monitorohet falë pranisë së kamerave video: qëllimi është të vëzhgoni se çfarë bëjnë ata dhe se si trupi i tyre përshtatet me mikrogravitetin.

Studimi 37-ditor mbi minjtë, një periudhë e llogaritur në lidhje me jetëgjatësinë mesatare të këtyre kafshëve, nuk nxori në pah ndryshime të veçanta të sjelljes: minjtë hëngrën, u grumbulluan së bashku dhe bashkëvepruan me njëri-tjetrin.

Në praktikë, brenda një kohe shumë të shkurtër, të gjithë minjtë janë përshtatur me mikrogravitetin. Ata u përshtatën me mjedisin duke përdorur duart dhe bishtin e tyre për të mbajtur veten dhe nuk treguan ndonjë ndryshim të dukshëm në peshë në krahasim me grupin e kontrollit në Tokë.

Vetëm një sjellje në mënyrë të veçantë i befasoi ekspertët: minjtë e rinj, një javë pas fillimit, filluan të vrapojnë rreth kafazit deri në pikën e bërjes së kësaj sjelljeje një aktivitet në grup.

Çfarë po ndodh? Shkencëtarët nuk e dinë saktësisht pse minjtë kanë filluar të vrapojnë nëpër qarqe, mbase është një sjellje e kënaqshme për ta ose është një përgjigje ndaj stresit ose i ndihmon ata të ndjehen më të ekuilibruar, duke pasur parasysh mungesën e yndyrës./b.l/noa.al/