Sulmet e panikut dhe ankthit, si të njohin “valët anomale” të frikës
Transmetuar më 04-11-2019, 09:05

Miliona njerëz kanë përjetuar një sulm paniku të paktën një here në jetë, i konsideruar nga DSM (Manuali Diagnostikues dhe Statistikor i ordersrregullimeve Mendore), si një sëmundje ankthi.

Një ngjarje emocionuese e papritur, shkatërruese dhe në dukje e pashpjegueshme. Pavarësisht se nuk lënë shenja të dukshme në trup, ajo mund të shënojë, nëse nuk kujdesesh, plagë të pashlyeshme, tek ata që e përjetojnë atë, duke u bërë një sëmundje e vërtetë.

Individët më të prekur janë të rinjtë e moshës 20 deri në 30 vjeç dhe gratë që, sipas statistikave, kanë një incidencë të dyfishtë në krahasim me burrat. Është e rëndësishme të dini se si t’i njohim menjëherë simptomat, shumë shpesh ose nënvlerësohen ose hutohen, duke kontaktuar specialistët dhe duke qenë në gjendje të kthehen për të jetuar "në heshtje" frikën tonë.

Çrrregullimi i sulmit të panikut (DAP)

Është një fenomen i vetëm me një fillim dhe një fund që nuk duhet ngatërruar me një gjendje ankthi të qëndrueshëm ose në çdo rast. Ajo mund të manifestohet kudo, në rrugë, treg, në dush ose ndërsa jeni gati të bini në gjumë. Është përshkruar, nga ata që e përjetojnë atë, si "një valë anomali" e frikës që na godet papritur.

Simptomat fizike të përshkruara janë shumë të forta dhe shpesh gabohen për një sulm në zemër. Ndjenjat e atyre që jetojnë në një DAP janë aq të pakëndshme sa ndikojnë negativisht edhe në momentet normale.

Sipas mjekëve sulmi i panikut është një shenjë shqetësimi emocional, se diçka nuk po funksionon. Pamja e saj shpesh shoqërohet me ndryshime të mëdha, jo domosdoshmërisht me ato negative, siç janë lindja ose humbja e një të dashuri, divorci ose ngjarje të tjera të rëndësishme./b.l/noa.al/

Loading...
Loading...