Vaji i ullirit ekstra i virgjër ju mbron nga sëmundja e Alzheimerit
Transmetuar më 31-10-2019, 12:04

Studiuesit italianë nga Shkolla e Mjekësisë prestigjioze Leëis Katz (LKSOM) në Universitetin Temple në Filadelfia kanë zbuluar se vaji ulliri ekstra i virgjër mbron nga rënia konjitive dhe zvogëlon simptomat që lidhen me sëmundjet neurodegjeneruese, siç është sëmundja Alzheimer.

Studiuesit, të koordinuar nga profesori Domenico Praticò, profesor në Departamentin e Farmakologjisë dhe Mikrobiologjisë së universitetit Amerikan, arritën në këtë përfundim pasi kryen disa eksperimente me modele miu (minj).

Vaji ulliri ekstra i virgjër, siç e dimë, është një nga ushqimet kryesore të dietës sonë mesdhetare, një model ushqimi – Trashëgimia Kulturore jo-materiale e Njerëzimit për UNESCO.

Për të nxjerrë në pah efektet në proceset që shkaktojnë rënie njohëse, ekipi Praticò përdori dy grupe të minjve transgjenikë 3xTg në hetimin e tij.

Midis muajit të nëntë dhe dymbëdhjetë, kur ndodhin simptoma patologjike, kafshët e ushqyera me vaj ulliri morën rezultate "dukshëm më të mira" sesa të tjerët në testet e ndryshme njohëse dhe mnemonike.

Ekzaminimi histologjik i kryer në indin e trurit tregoi gjithashtu një integritet sinaptik më të mirë dhe një ulje të niveleve të pllakave amiloide dhe proteinave tau. Në praktikë, vaji i ullirit do t’i mbronte këta kafshë nga pasojat e neurodegjenerimit, duke katalizuar të ashtuquajturën autofagi, procesin e heqjes së "mbeturinave" që grumbullohen në qelizat nervore.

"Ky është një zbulim emocionues për ne," tha Dr. Praticò. "Falë aktivizimit të autofagisë, memorja dhe integriteti sinaptik janë ruajtur, dhe efektet patologjike te kafshët e destinuara për të zhvilluar sëmundjen e Alzheimerit janë zvogëluar ndjeshëm.

Ky është një zbulim shumë i rëndësishëm, pasi dyshojmë se një ulje e autofagisë shënon fillimin e sëmundjes së Alzheimerit ”, shtoi studiuesi italian./b.l/noa.al/

Loading...
Loading...