Kanceri i zorrës së trashë, mjalti i këtij fruti kundër qelizave të sëmura
Transmetuar më 31-10-2019, 08:58

Mjalti mund të ishte një aleat shumë i vlefshëm kundër kancerit të zorrës së trashë, një nga kanceret më të zakonshëm dhe vdekjeprurës në botë. Ta themi thjesht, përbërësi i shijshëm ka aftësinë të bllokojë rritjen dhe përhapjen e qelizave të kancerit në testet laboratorike.

Këtë e demonstruan një ekip studimor ndërkombëtar i drejtuar nga shkencëtarë italianë nga Fakulteti i Mjekësisë në Universitetin Politeknik të Marche, i cili bashkëpunoi ngushtë me kolegët spanjollë nga Grupi i Shkencave të Ushqimit të Universitetit të Vigo dhe Instituti i Ushqyerit dhe Teknologjia Ushqimore "Jose Mataix" e Universitetit të Grenada.

Shkencëtarët, të koordinuar nga profesori Maurizio Battino, profesor në Departamentin e Shkencave të specializuara klinike dhe odontostomatologjike (DISCO) të universitetit të Ancora, kanë arritur në përfundimin e tyre pasi kanë aplikuar mjaltin e pemës së mares në modele të ndryshme të qelizave të kancerit të zorrës së trashë.

Konkretisht, Battino dhe kolegët donin të verifikonin efektet e komponimeve që përmbajnë mjalti në përhapjen e qelizave, ciklin qelizor dhe apoptozën ("vetëvrasja" e qelizave) të qelizave metastatike të adenokarcinomës së zorrës njerëzore (HCT-116). Ndër komponimet kryesore fenolike të analizuara janë kaempferoli dhe acidi galik.

Rezultatet. Shkencëtarët kanë vërejtur se mjalti i mares ka efekte citotoksike dhe antikolagjene, të afta për të bllokuar ciklin qelizor, duke promovuar apoptozën dhe krijimin e stresit të përgjithësuar në qelizat e sëmura. Në praktikë, ajo tregon një veprim të theksuar kimo-parandalues ​​kundër malinjitetit të përhapur.

"Trajtimi me këtë mjaltë bllokon ciklin e qelizave të kancerit duke rregulluar gjenet e caktuara, pengon migrimin e qelizave, zvogëlon aftësinë e tyre për të formuar koloni dhe shkakton vdekjen e tyre të programuar", tha autori kryesor i studimit.

Këto efekte nuk janë vërejtur në qelizat e shëndetshme, duke demonstruar se mund të jetë një armë e vërtetë kundër kancerit. Sigurisht që rezultatet do të duhet të konfirmohen përmes studimeve klinike. Detajet e hulumtimit janë botuar në revistën kërkimore shkencore të Ushqimeve Funksionale./b.l/noa.al/

Loading...
Loading...