Ngjan sikur diamanti nuk ka vlerë! Brenda gurit të çmuar shkencëtarët bëjnë zbulimin e madh
Transmetuar më 24-09-2019, 18:29

Një pjesë e vetme shkëmbi e vendosur në një diamant përmban një mineral që nuk ishte hasur  asnjëherë më parë.

Dhe kjo substancë e re mund të zbulojë reagime kimike të pazakonta që shpalosen në thellësinë e mantelit, shtresës së Tokës që shtrihet midis kores së planetit dhe thelbit të jashtëm.

Shkencëtarët zbuluan mineralin nga një vend vullkanik në Afrikën e Jugut të njohur si tubi Koffiefontein. Diamantët e ndritshëm shkëlqejnë shkëmbin e errët dhe të ndezur që drejton tubin.

Vetë diamantët përmbajnë copa të vogla mineralesh të tjerë nga qindra kilometra nën sipërfaqen e Tokës. Brenda një prej këtyre gurëve, shkencëtarët gjetën një mineral të errët të gjelbërt, të cilin ata vlerësuan se ishte i farkëtuar rreth 105 milje (170 kilometra) nëntokë.

Ata e emëruan mineralin e ri për nder të gjeokimistit të mirënjohur Victor Moritz Goldschmidt, sipas studimit, botuar më 1 shtator në revistën American Mineralogist.

Minerali i ri, i quajtur argjendari, u nxor nga një diamant i Afrikës së Jugut.

Një mineral i ri, i quajtur argjendari, u nxor nga një diamant i Afrikës së Jugut.

Presioni intensiv dhe nxehtësia në mantelin e sipërm shndërrojnë depozitat e përulura të karbonit në diamante me gaz; shkëmbinjtë bllokojnë mineralet e tjera të manteleve në strukturat e tyre dhe mund të shtyhen në sipërfaqen e planetit nga shpërthime vullkanike nëntokësore. Duke analizuar përfshirjet minerale brenda në diamante, shkencëtarët mund të marrin të dhëna të vlefshme në proceset kimike që ndodhin shumë poshtë kores. Minerali i çuditshëm tani ndodhet në Muzeun Royal Ontario në Toronto, i tha Meyer "Live Science". /a.m/NOA.al

Loading...
Loading...