Amerika ëndrra shqiptare/ CNN: Ja 10 qytetet më të jetueshme dhe ato më të pabanueshme në botë (lista)
Transmetuar më 21-09-2019, 00:11

Qyteti jugor australian është qyteti i 10-të më i banueshëm në botë sipas Indeksit Global të Jetesës së Njësisë së Inteligjencës Ekonomike.

Honolulu ishte qyteti i rangut më të lartë të SHBA, në vend të 22-të, me Atlanta, Pittsburgh, Seattle dhe Uashingtonin, që renditeshin në 40 të parët. Çikago u vlerësua e 41-ta.

Londra dhe Nju Jorku u renditën përkatësisht ne vendet 48 dhe 58. Të dyja u vlerësuan më shumë për kulturën, por u rrëzuan nga rezultatet e tyre të ulëta për infrastrukturë dhe stabilitet, me një rrezik të madh të krimit dhe terrorizmit.

Parisi gjithashtu nga protestat antiqeveritare ra gjashtë vende nga renditja e vitit të kaluar, në 26.

"Konflikti dhe kriza ekonomike përcaktojnë qytetet që kanë luftuar në indeksin tonë gjatë vitit të kaluar," thuhet në raportin e Njësisë së Inteligjencës Ekonomiste.

Singapori u ngjit në vendin e 40-të dhe Dubai në 70-të. Hong Kong u rendit i 38-i. Listat u përpiluan para trazirave të fundit politike. Kajro dhe Nju Delhi ishin degraduar këtë vit për shkak të çështjeve mjedisore të tilla si cilësia e dobët e ajrit dhe furnizimi jo i duhur i ujit.

Damasku, në Siri, u gjykua qyteti më pak i jetueshëm në botë, i ndjekur nga Lagos i Nigerisë dhe Daka i Bangladesh.

Qytetet më të jetueshme në botë, 2019

Viena, Austri (në foto)

Melbourn, Australi

Sidnei, Australi

Osaka, Japoni

Kalgari, Kanada

Vankouver, Kanada

Toronto, Kanada

Tokio, Japoni

Kopenhagen, Danimarkë

Adelaide, Australia

Qytetet më pak të banueshme 2019

Damask, Siria

Lagos, Nigeria

Dhaka, Bangladesh

Tripoli, Libia

Karachi, Pakistan

Port Moresby, Papua Guinea e Re

Harare, Zimbabve

Douala, Kamerun

Algjeri, Algjeri

Karakas, Venezuela

/a.m/NOA.al

Loading...
Loading...