Goditja në tru, si ta dallojmë në kohë përmes këtyre 5 sinjaleve
Transmetuar më 04-09-2019, 14:10

Goditja në tru është gjendja e veçantë për të cilën furnizimi me gjak papritmas ndalet në një ose më shumë zona të trurit. Zakonisht shfaqja e goditjes në tru është pa dhimbje, përveç në rastin e një hemoragjie cerebrale.

Simptomat pas kësaj gjendje variojnë nga humbja e ndjeshmërisë dhe forcës nga njëra anë vetëm në trup, paralizë e fytyrës ose trupit, vështirësi në të folur, shikimi i mjegullt me të vjella, marramendje dhe humbje të vetëdijes.

Edhe pse ka shumë pak për të bërë gjatë fazës akute të goditjes, ka shumë masa paraprake që mund të merren për të parandaluar këtë situatë. Rreziqet e ndërlidhura lidhen kryesisht me një mënyrë jetese të ulur, me pirjen e duhanit, mbipesha, hipertensionin, stresin, alkoolin dhe diabetin.

Siç u tha më parë, simptomat para goditjes janë pothuajse zero dhe megjithatë ka simptoma që mund të "parashikojnë" mbërritjen e kësaj gjendje. Le ti zbulojmë së bashku:

Dhimbje koke

Natyrisht që kjo simptomë është e lidhur me rrethana dhe patologji të ndryshme dhe në shumicën e rasteve, veçanërisht në ato që vuajnë zakonisht nga kjo, nuk shqetëson apo dyshon.

Sidoqoftë, sipas ekspertëve, nëse migrena ndodh pa ndonjë arsye të dukshme, ajo mund të përfaqësojë një simptomë neurologjike të goditjes, ajo kurrë nuk duhet të nënvlerësohet posaçërisht nëse dhimbja është pulsuese dhe shoqërohet me simptoma të tjera si ndjeshmëria ndaj dritës (fotofobi) ose të tingëllojë, vizion i paqartë, të vjella, aura.

Vështirësi duke kujtuar fjalë ose ngjarje

Jeta e egër që ne jetojmë mund të çojë në një gjendje lodhjeje dhe në secilin prej nesh, gjë që ndonjëherë mund të ndikojë në "gatishmërinë" tonë konjitive. Të gjithëve u ndodh të paktën një herë të kenë një fjalë në majë të gjuhës, të cilën nuk mund ta mbajmë mend, ose të kemi ndonjë vështirësi në vendosjen e një ngjarje që ka ndodhur në një periudhë ose kontekst të caktuar. Sidoqoftë, nëse kjo ndodh më shpesh sesa norma, është e rëndësishme ta raportoni atë tek mjeku juaj, mund të jetë një simptomë që zbulon disa anomali në rrjedhën cerebrale.

Problemet gjuhësore

Disa ilaçe, të tilla si anksiolitikët ose ilaqet kundër depresionit, mund të shkaktojnë vështirësi në artikulimin e fjalëve si një efekt dytësor. Sidoqoftë, nëse e vini re këtë anomali dhe nuk merrni ilaçe ose substanca psikotrope, këshillohuni me mjekun tuaj për të diagnostikuar shkakun.

Tingëllimë dhe mpirje në gjymtyrët ose anën e trupit

Të zgjoheni në mëngjes me një krah të mpir ose me këmbë, veçanërisht nëse kemi marrë një pozicion të vështirë gjatë gjumit. Nëse e përjetoni këtë gjendje papritur dhe për një periudhë të zgjatur kohe, ose ndjeni se keni mungesë force ose dobësi të tepruar në krah, mos prisni më dhe kërkoni ndihmë.

Problemet vizuale

Në këtë rast ne nuk po i referohemi një gjendjeje të miopisë tashmë ekzistuese ose shqetësimeve vizuale, për të cilat subjekti është i vetëdijshëm, por në një gjendje akute të mjegullimit, shikimit të dyfishtë ose humbjes totale të shikimit. Simptoma të tilla vizuale nuk duhet të injorohen kurrë./b.l/noa.al/

Loading...
Loading...