15 fakte interesante që ndoshta nuk i keni ditur për trupin e njeriut
Transmetuar më 11-07-2019, 13:05

E dinit se foshnjat mund të shohin vetëm bardh e zi? Ose se një fije floku mund të jetojë deri në 7 vjet në kokën tonë? Ka shumë nga këto fakte të pazakonta, por gjithashtu janë shumë interesante.

1.Nëse hani shumë ushqim, dëgjimi juaj nuk do të jetë aq i mprehtë.

2.Truri ynë përdor deri 20% të oksigjenit tonë dhe kalorive për të funksionuar.

3.Na është thënë më parë se 75% e trupit tonë është bërë nga uji, por truri ynë përmban në të vërtetë edhe më shumë. Truri ynë përbëhet nga 80% ujë.

4.Përveç binjakëve identikë, çdo person në Tokë ka një erë të veçantë.

5.IQ më e lartë do të thotë që ju ëndërroni më shumë.

6.Mushkëritë tona përmbajnë 300 milionë kapilarë. Ne mund të lidhim me lehtësi një breg të Shteteve të Bashkuara me tjetrin.

7.Nëse vendosim të gjitha enët e gjakut nga njëra anë në tjetrën, ato do të shtriheshin rreth 60.000 kilometra.

8.Flokët janë gjithashtu me të vërtetë të vështira për t’u shkatërruar. Përveç vendosjes në zjarr (flokët në të vërtetë janë mjaft rezistente), shkatërrimi i mënyrave të tjera është jashtëzakonisht i vështirë, madje edhe kur përdorni acide të forta.

9.Gratë injorojnë dy herë më shumë se burrat.

10.Ne prodhojmë pështymë të mjaftueshme për të mbushur dy pishina me madhësi olimpike.

11.Gjatë jetës sonë, ne ndërrojmë një mesatare prej 40 kilogramë të lëkurës.

12.Kornea është e vetmja pjesë në të gjithë trupin tonë që nuk ka furnizim me gjak. Ajo merr oksigjen direkt nga ajri rreth nesh.

13.Jeta mesatare e flokëve është 3-7 vjet.

14.Zakonisht dhëmbët tanë fillojnë të rriten kur jemi në mitër.

15.Bebet shohin vetëm bardh e zi kur lindin./b.l/noa.al/