Transmetuar më 09-07-2019, 19:45

A mendoni se çdo gjë në kuzhinë tuaj është në vendin e tyre të saktë? Dhe për frigoriferin tuaj? Epo, duhet ta dini se ekziston mundësia që në frigoriferin tuaj të ketë shumë baktere, ndaj edhe po ju sugjerojmë që këto produkte duhet t’i nxirrni menjëherë prej andej.

Avokado

Nuk rekomandohet mbajtja e avokados në frigorifer, pasi i ftohti ndikon për keq në vlerat ushqyese të këtij fruti.

Mbajeni në një pjesë të kuzhinës tuaj ku të ketë temperaturë konstante, ndërsa për të stimuluar edhe pjekjen e saj mund ta vendosni pranë mollëve apo bananeve.

Patatet

A e dini se çfarë ndodh me patatet kur mbahen në frigorifer? Temperatura e ftohtë e kthen niseshtenë në sheqer, kjo ndodh me të gjitha perimet që përmbajnë niseshte.

Pra, ju duhet t’i mbani patatet në vende të thata me temperaturë të mirë. Nëse patatja është e gatuar, atëherë mund ta vendosni në frigorifer për ta mbrojtur nga bakteret.

Cokollatë e shkrirë

Nëse dëshironi të hani çokollatë të cilën mund ta keni vendosur në një fetë bukë, është mirë që ta konsumoni sapo e përgatisni, dhe jot a vendosni në frigorifer.

Përhapje të tilla si Nutella bëhen të forta në frigorifer dhe nuk përhapen më në bukë.

Hudhra

Hudhra është një ushqim i rëndësishëm i cili nuk duhet të mbahet në frigorifer. Rekomandohet të mbani hudhër është vende të thata dhe të ftohta. Hudhra ka nevojë për ventilim të mirë, kështu që nuk mund të mbahen në ambiente të mbyllura.

Kafeja

Nuk mund ta mbani kafenë në frigorifer. Një gjë të tillë mund ta bëni vetëm nëse e konsumoni rrallë.

Qepët

Mbajtja e qepëve në frigorifer nuk është ideja më e mirë, pasi lagështia e bën qepën të butë, prandaj fillon të kalbet më shpejt.

Qepa duhet të mbahet në qese me rrjetë në një vend të thatë. Kur mbahen në frigorifer ato marrin shije të ëmbël.

Pra, mbani qepën në vende të thata, por nëse keni një gjysmë qepë ju mund ta mbani atë në frigorifer për ta mbajtur atë të freskët deri në një përdorim të dytë.

Mjalti

Nëse e keni vënë ndonjëherë mjaltin në frigorifer atëherë duhet të dini se aty mjalti kristalizohet dhe bëhet i ngjashëm me sheqerin.

Pra, nuk rekomandojmë mbajtjen e mjaltit në frigorifer.

Borziloku

Nëse e doni të freskët, ju mendoni se duke e mbajtur në frigorifer do ta keni një gjë të tillë.

Por ky nuk është rasti me të gjitha bimët dhe borziloku nuk përbën përjashtim. Kur mbahet në frigorifer, kjo bimë me vlera kthehet në një ngjyrë kafeje.

Vaji i ullirit

Ku e mban vajin tuaj të ullirit? Nëse e mbani në frigorifer, atëherë ne do t’ju rekomandojmë që ta hiqni dhe ta mbani në një dollap të ftohtë.

Pas mbajtjes së vajit të ullirit në frigorifer për një kohë, do ta vini re që ky produkt ndryshon qëndrueshmërinë e tij.

Kjo ndodh për shkak të lagështirës në frigorifer, dhe mund të bëhet i trashë.

Frutat

Nëse doni të hani fruta të shijshme dhe me lëng, atëherë ju nuk duhet t’i mbani në frigorifer. Në veçanti pjeshkët apo kajsitë. Në temperaturë të ftohtë, këtofruta ndalojnë pjekjen e tyre dhe humbasin të gjitha aromat që kanë.

Para se të hahet një frut, ju duhet ta mbani atë në temperaturën e dhomës për ta lënë atë të pjekur siç duhet dhe për të mbajtur të gjitha shijet.

Keçapi

Mund t’ju duket e çuditshme, por ja që nuk duhet ta mbani keçapin në frigorifer pasi aciditeti parandalon prodhimin e mikroorganizmave.

Gjithashtu, disa njerëz thonë se keçapi ka shije më të mirë kur mbahet në frigorifer, por mund ta mbani edhe aty nëse e përdorni rrallë.

Çokollata

Të gjithë dashamirësit e çokollatës duan të mbajnë ëmbëlsirat e tyre në frigorifer si për të zgjatur jetëgjatësinë e tyre.

Porn ë të vërtetë i ftohti dëmton cilësinë e tyre. Kur mbahet në frigorifer çokollata merr granulozë dhe ky proces njihet si "lulëzim sheqeri". Ajo ndryshon dukshëm pamjen e çokollatës që e mbulon me një shtresë të bardhë.

Bananet

Bananet jeshile duhet t’i mbani në temperaturë ambient në mënyrë që të vijojë pjekja e tyre. Ndërsa, nëse bananet janë tashmë të pjekura, ju duhet t’i mbani ato në frigorifer për t’i parandaluar që të mos prishen.

Domatet

Nëse e doni domatet e pjekura dhe me lëng të mbushur me aromë, atëherë nuk rekomandohet t’i mbani ato në frigorifer. Është vërtetuar se mbajtja e disa frutave dhe dhe perimeve në frigorifer i bëjnë ato të humbasin të gjitha shijet.

Ton

Shumë njerëz mendojnë se duhet të mbajnë tonin e konservuar në frigorifer vetëm për shkak se është një peshk.

Por ku e merrni atë peshk? Në një raft të marketit, por jo në frigorifer. Vetëm kur është e hapur ju mund ta mbani atë në frigorifer.

Mustarda

Mustardë është një nga ushqime që është vetë-ruajtëse dhe nuk ka nevojë të mbahen në frigorifer.

Por kjo është e gjitha për shijen tuaj, nëse ju pëlqen e ftohtë mund ta ruani edhe në frigorifer.

Djathi i fortë

Mbajtja në frigorifer e forcon edhe më shumë, ndaj nëse nuk doni të dëmtoni produktin tuaj, mbajeni në një vend të thatë dhe të ftohtë, mundësisht në një dollap.

Trangujt

Edhe këtu do habiteni. Hulumtimet kanë treguar se kastravecat humbin aromën dhe shijen e tyre, ndërsa mbahen në frigorifer. Pra, mbani kastravecat në temperaturën e dhomës për të ruajtur shijen e natyrshme.

Buka

Ju ndoshta keni vënë re se shumë njerëz që duan ta mbajnë bukë në frigorifer ose ndoshta ju jeni gjithashtu një nga ata persona.

E pra, nëse po, nuk e rekomandojmë ta bëni atë më tej. Duke e mbajtur në frigorifer, buka bëhet e fortë dhe thahet.

Erëzat

Erëza që mbahen në frigorifer humbin aromën dhe shijen e tyre. Pra, për të ruajtur shijen natyrale dhe të pasur të erëza të freskëta, rekomandohet t’i mbani në një dollap, ose në vende të tjera të thata me temperaturë konstante. /k.k/noa.al/