Alarmi i pranverës, nëse identifikoni këto larva, bëni kujdes
Transmetuar më 04-06-2019, 16:22

Alarmi "procesionar", ky është ai që mund të shkaktojë ky insekt në dukje i padëmshëm në trupin tonë. Me ardhjen e pranverës, rreziku i procesionarit vjen si çdo vit, një vemje shumë e rrezikshme për fëmijët dhe kafshët.

Ja se si ta njohim këtë vemje:

Të gjitha kafshët, duke përfshirë edhe njerëzit, që bien në kontakt me qimet e tij janë në rrezik të zhvillimit të simptomave të shumta.

Insektet janë shumë shkatërruese për bimët pasi shkatërrojnë tërësisht gjethet, rreziku i tyre është i vërtetë vetëm në gjendjen e larvatit, një fazë në të cilën duket si një larva rreth 1 ose 3 centimetra e gjatë, me shumë qime kërcyese. Kur rritet, procesioni kthehet në flutur.

Rastet më të rënda ndodhin nëse qimet e larvës mund të vijnë në kontakt me syrin, me mukozën, me gojën ose kur hyjnë në traktet respiratore dhe tretëse. Qentë janë kafshët më të rrezikuara.

Cilat janë simptomat?

Pështymë e bollshme, dhimbje, anoreksi, vjellje hemorragjike, diarre hemorragjike, inflamacion i gojës, ezofagut dhe stomakut, edemë glottis-ethe, nekrozë të gjuhës dhe mukozës

Çfarë duhet të bëni?

Gjëja e parë që duhet të bëni është të përpiqeni të hiqni të gjitha qimet e larvës duke e larë me ujë. Asnjëherë mos përdorni dorashka për të prekur qimet e saj.

Pas kësaj ju duhet të kontaktoni menjëherë veterinerin më të afërt për të treguar incidentin në mënyrë që mjeku të ofrojë terapinë më të përshtatshme mbështetëse. Ka shumë insekticide në treg që mund t’ju ndihmojnë të parandaloni këto problem./b.l/noa.al/

Loading...
loading...
Loading...