Katër shenjat e para për të kuptuar se jeni prekur nga Alzheimer
Transmetuar më 14-05-2019, 18:14

Mesatarisht, një në 14 persona mbi moshën 65 vjeç vuajnë nga Alzheimer. Me këtë sëmundje, është e rëndësishme që të jemi në gjendje që menjëherë të njohin sinjalet. Alzheimer është një sëmundje shumë e zakonshme tek të moshuarit.

Shkaqet e sëmundjes Alzheimer

Alzheimer është lloji më i zakonshëm i demencës presenile. Besohet se në njerëzit me sëmundjen Alzheimer, funksioni i trurit është i kufizuar për shkak të depozitimeve të proteinave të veçanta, të quajtur pllaka, brenda trurit. Këto pllaka do të parandalonin komunikimin e duhur midis qelizave nervore, duke shkaktuar probleme serioze të memories. Nuk ka prova shkencore për të konfirmuar këtë tezë. Është e sigurt, megjithatë, se nivelet e larta të kolesterolit dhe presioni i lartë i gjakut mund të rrisin rrezikun e zhvillimit të kësaj sëmundjeje.

Simptomat e sëmundjes Alzheimer

Veçori e kësaj sëmundjeje është se ajo fillon ngadalë dhe tregon përkeqësim me kalimin e kohës. Këtu janë simptomat kryesore që na lejojnë të njohim sëmundjen e Alzheimerit:

Problemet e kujtesës. Humbja e kujtesës është simptoma më e zakonshme e sëmundjes. Është e vështirë të mësosh përmendësh një informacion të ri, harrojmë bisedat e fundit. Gjithashtu dihen probleme me leximin, shkrimin dhe llogaritjet matematikore.

Humbja graduale e funksioneve njohëse. Ne kuptojmë një dobësim progresiv të aftësisë për të menduar, kuptuar, vendosur, gjykuar. Ai bëhet gjithnjë e më i vështirë të jetë në gjendje të marrë vendime dhe të veprojë në mënyrë të pavarur. Për më tepër, ne tentojmë që lehtë të humbasim gjurmët e kohës dhe vendit.

Humbja e kontaktit me realitetin. Alzheimerët çojnë njerëzit të dyshojnë apo madje edhe paranojak. Kjo mund t’i bëjë ata të mendojnë se ata janë ngacmuar nga miqtë dhe të afërmit, ose që janë plaçkitur. Mund të ndodhin edhe raste të halucinimeve.

Problemet që kryejnë aktivitete të përditshme. Kryerja e aktiviteteve normale ditore fillon të jetë më problematike dhe e vështirë./b.l/noa.al/

Loading...
Loading...