Studimi, të rinjtë përdorues të drogës të rrezikuar nga psikoza
Transmetuar më 13-05-2019, 18:12

Në periudhën shkollore ekziston një probabilitet më i madh për t’u ndeshur me ndonjë përvojë në lidhje me drogën.

Shpesh kemi folur për efektet e dëmshme (ose supozuara) të marihuanës në moshën shkollore, por detaje të reja kanë dalë nga një studim statistikor.

Përdoruesit e kanabisit, veçanërisht ato me një përqendrim të lartë të THC, janë në rrezik më të madh të përjetojnë episode psikotike. Studimi u botua në Lancet Psychiatry dhe shqyrton 900 njerëz të moshës mes 18 dhe 64 vjeç. Këto paraqitën të paktën një episod të psikozës midis viteve 2010 dhe 2015.

Studimi zbuloi se ata që zakonisht përdorin kanabis kanë një rrezik 3 herë më të madh se kanë episode psikotike sesa ata që nuk i përdorin ato.

Duke shkuar më tej, studiuesit formuluan hipotezën se nëse kanabisi i lartë nuk do të ishte më i disponueshëm, do të kishte 50% më pak episode psikotike.

Por marihuana në të vërtetë lëndon? Studimet janë konfliktuale, por është e mundur të bëhet një pasqyrë e vogël.

Në fushën terapeutike ajo ka qenë e suksesshme në trajtimin e simptomave të sklerozës së shumëfishtë dhe kundër nauzecionit të pacientëve që i nënshtrohen kimioterapisë.

Përdorimi i marihuanës, megjithatë, gjithashtu çon në bronkit dhe probleme të ndryshme të frymëmarrjes në një afat të gjatë. Për më tepër, skizofrenia dhe psikoza janë në rrezik./b.l/noa.al/

Loading...
Loading...