Transmetuar më 13-05-2019, 15:22

Dieta e lirë përfaqëson një nga modelet e shumta të ushqimit për të humbur peshë. Ajo u konceptua në Itali nga Dr. Carla Lertola dhe do të na lejojë të djegim dhjamin e tepërt brenda pak javësh. Ajo gjithashtu nuk do të ndikojë në disponimin tonë.

Një humbje graduale e peshës pritet në të njëjtën kohë, ndërkohë që tashmë do të përdoret për atë që kërkon kjo dietë. Ushqimet e preferuara janë mishi i peshkut, bishtajoret, frutat dhe perimet e freskëta sezonale, djathrat me yndyrë të ulët dhe vaji i ullirit.

Menuja, si çdo lloj tjetër dietë, përbëhet nga 5 vakte në ditë dhe nuk ndalon asgjë në veçanti, përveç ushqimit me yndyrna dhe pijeve alkoolike ose me sheqer.

Për shembull, hani bukë ose makarona, por në sasitë e duhura. Ajo quhet dieta e lirë për këtë arsye, dhe duhet të ndiqet për rreth dy javë. Natyrisht, gjithmonë duhet të konsultoheni me dietolog ose mjek diete dhe mos vazhdoni nëse keni ndonjë problem mjekësor ose nëse jeni një grua shtatzënë.

Menuja tipike e javës

E hënë

Mëngjesi: çaj ose kafe dhe 4 biskota prej gruri.

Dreka: omeletë, sallatë e përzier, bukë inregrale.

Darka: 80 g makarona me kungull të njomë, fasule të zjera me vaj dhe uthull.

E martë

Mëngjesi: 150 ml qumësht gjysëm të skremuar me një pjesë të drithërave.

Dreka: 100 gram proshutë, sallatë perimesh dhe bukë gruri.

Darka: 60 g oriz me asparagus dhe djath, perime të pjekura në skarë.

E mërkurë

Mëngjesi: kos me yndyrë të ulët me një pjesë të drithërave.

Dreka: sallatë me pulë me perime të pjekur në skarë, bukë gruri.

Darka: rizoto me fruta deti dhe kungull i njomë.

E enjte

Mëngjesi: kafe ose çaj me 3 biskota.

Dreka: pite me mozarella nga 125 g dhe domate me vaj dhe shumë pak kripë.

Darka: një fetë e salmonit të avulluar, një sallatë e përzier, një fetë bukë.

E premte

Mëngjesi: 1 gotë qumësht me 4 biskota.

Dreka: sallatë me fasule të gjelbra dhe patate.

Darka: mish derri me erëza, perime.

E shtunë

Mëngjesi: kos me pak yndyrë me 3 biskota.

Dreka: 60 g oriz kaf me kungull të njomë, 80 g karkaleca deti.

Darka:proshutë, 1 patate e zier, sallatë e përzier.

E diel

Mëngjesi: kafe ose çaj me 3 biskota.

Dreka: 60 g orizi me perime zgare.

Darka: sallatë e përzier me feta buke të thekura me erëza.

Për vaktet në mes të mëngjesit dhe drekës konsumoni një sallatë të lehtë dhe rreth orës 16-17 në pasdite, merrni disa bajame ose një frut të freskët./b.l/noa.al/