Duhet apo s’duhet t’i mbani fëmijët në shtratin tuaj në gjumë? E thotë studimi
Transmetuar më 13-05-2019, 14:51

Disa prindër thonë se duan të ndajnë një shtrat me fëmijët e tyre, ndërsa të tjerët, veçanërisht baballarët, nuk janë të lumtur që kanë një hapësirë ​​të vogël pranë shtratit të tyre. Debatet bashkëfunksionale vazhdojnë përgjithmonë.

Mjekët zakonisht këshillojnë kundër gjumit me fëmijët. Megjithatë, një studim i kohëve të fundit ka zbuluar disa përfitime të reja për ndarjen e një shtrati me të porsalindurit.

Dr. Nils Bergman nga Universiteti i Cape Town, Afrika e Jugut, shqyrtoi gjashtëmbëdhjetë fëmijë që flinin në krahët e nënave të tyre ose vetëm në krevatët e tyre.

Rezultati është se zemrat e atyre që flinin të ndarë nga nëna gjatë natës treguan simptoma më të mëdha të stresit dhe vështirësi më të mëdha duke fjetur dhe duke kaluar nëpër fazat e ndryshme të gjumit.

Vetëm gjashtë nga gjashtëmbëdhjetë fëmijët ishin në gjendje të flinin me një qetësi të caktuar, edhe pse cilësia e gjumit të tyre la shumë për të dëshiruar. Hormoni i stresit ndikon në zhvillimin e trurit dhe shkakton ankth gjatë fëmijërisë. Kjo më vonë mund të shkaktojë probleme të sjelljes.

Bazuar në rezultatet e eksperimentit

Mjeku tha se fëmijët duhet të flenë pranë prindërve të tyre deri në moshën tre vjeçare. Për tetë javët e para të jetës së foshnjës, zgjidhja më e favorshme është të flerë në gjoksin e nënës, pasi ajo nxit zhvillimin e trurit.

Megjithatë, monedha ka anën tjetër të saj: bashkë-fjetja ka një rrezik të lartë të shkaktimit të vdekjeve të foshnjave. Dy të tretat e rasteve fatale u shoqëruan me fëmijët që u mbytën ndërkohë që ndanin një shtrat me nënën e tyre.

Megjithatë, Dr Bergman kundërshton këtë teori, duke argumentuar se nëna nuk është shkaku i vdekjes. Zakonisht, është një ambient joadekuat për t’i vënë fëmijët në rrezik: kukulla, indet toksike, pirja e duhanit në shtrat, jastëkët e mëdhenj.

Krijimi i një hapësire të sigurt do të zvogëlojë rrezikun e mbytjes. Për shembull, vendosja e një peshqiri të mbështjellë në mes të nënës dhe fëmijës mund të shërbejë si një mbrojtje, duke e penguar që ajo të rrokulliset mbi fëmijën. Kjo masë e thjeshtë parandaluese nuk do ta pengojë lidhjen mes nënës dhe fëmijës./b.l/noa.al/

Loading...
loading...
Loading...