Raportuesi gjerman për Shqipërinë: Nuk ka negociata pa dënuar blerësit e votave
Transmetuar më 10-05-2019, 13:34

Christian Schmidt, Raporteri për Shqipërinë në grupin parlamentar të CDU/CSU të Bundestagut përforcon sot në një intervistë dhënë në gazetën “Shekulli”, mesazhin e djeshëm të kolegut Johann Wadephul se Gjermania mund të japë dritën e gjelbër për çeljen e e negociatave me BE vetëm, pasi të ndëshkohen politikanët që janë kapur në blerje e votave sipas hetimeve të prokurorisë.

Me këtë intervistë deputeti Schmidt përsëriti qëndrimin publik që ai mbajti në fund të prillit gjatë vizitës së tij në Tiranë. Ai theksoi sërish se opozitës i ishin mohuar të drejtat demokratike dhe se nuk duhet fajësuar thjesht ajo për largimin nga parlamenti. Sipas tij, vetëm një marrëveshje mes qeverisë e opozitës e nxjerr vendin nga konfrontimi.

Schmidt, cilat janë shqetësimi kryesor për Gjermaninë, për sa i përket situatës në Shqipëri?

Konfrontimi aktual politik midis qeverisë dhe opozitës duhet të zgjidhet. Strukturat parlamentare duhet të punojnë dhe përfaqësojnë pozicione të ndryshme demokratike. Për të nisur negociatat rreth pranimit në Bashkimin Evropian, duhet të ketë një angazhim të dukshëm në luftën kundër krimit të organizuar dhe korrupsionit nëpërmjet institucioneve të pavarura. Veçanërisht hetimet për vjedhjet në zgjedhje duhet të kryhen si pasojë nga prokurorët publikë.

A besoni se bojkoti politik është alternativa më e mirë që opozita politike mund të bëjë?

Unë besoj se të dy palët duhet të punojnë në përfundimin e konfrontimit dhe të vijnë në një kuptim politik. Një sistem demokratik mund të punojë vetëm me një opozitë funksionale që ju është dhënë të drejtave themelore.

Reforma gjyqësore është shumë e rëndësishme për Shqipërinë dhe kriteret kryesore për Bashkimit Evropian. Si e vlerësoni ecurinë e kësaj reforme?

Ka pasur tashmë një përparim të vërtetë. Natyrisht kjo duhet të vazhdohet. Reforma e drejtësisë është me rëndësi të madhe. Ne presim respektimin e kushtetutës dhe përkushtimin demokratik.

A do ta mbështesë Gjermania hapjen e negociatave për Shqipërinë?

Ne do të duhet të presim që Komisioni Evropian të publikojë raportin e tij të progresit mbi Shqipërinë dhe pastaj do të marrim kohën që nevojitet për të arritur një qëndrim si në Gjermani, ashtu edhe në nivel evropian. Nëse kjo do të ndodhë në qershor apo disa muaj më vonë, kjo nuk është vendimtare.

Para disa javësh grupi parlamentar holandez ka miratuar një mocion për të pezulluar regjimin pa viza për shtetasit shqiptarë. A mendoni se ky është një lëvizje negative për Shqipërinë?

Në fund, ne do të duhet të vendosim për nivelin evropian për regjimin e vizave, si dhe për bisedimet e pranimit. Unë kisha një përshtypje të mirë të angazhimit të ministrit të ri të brendshëm Lleshaj lidhur me gjendjen e funksionimit të ligjit.

Loading...
Loading...