Makinat me sistem frenimi emergjent nga viti 2020
Transmetuar më 06-05-2019, 17:07

Sistemi i frenimit emergjent do të vendoset si standard në çdo makinë. Kjo është një risi që synon reduktimin e aksidenteve rrugore fatale.

Nga 2020 do të jetë e detyrueshme që çdo prodhues i makinave të ngrejë sistemin e frenimit të sistemit AEB ose të sistemit të emergjencës.

Makina dhe automjetet e lehta do të preken, me këtë pajisje sigurie që duhet të ndihmojë për të reduktuar goditjet si në zonat e ndërtuara dhe në lidhjen e rrugëve arteriale.

AEB lejon një frenim automatik të emergjencës në rast rreziku, siç është ndalimi i automjetit për momentin. Futja e detyrueshme e kësaj pajisjeje u votua nga 40 vende të Komisionit Ekonomik Evropian të Kombeve të Bashkuara, UNECE.

Në të vërtetë, tani për tani, lajmi do të prekë vetëm shtetet anëtare të BE. AEB duhet të sigurojë që vdekjet në rrugë të ulen me 38%.

Që nga viti 2020, sistemi i frenimit emergjent do të jetë i detyrueshëm dhe përfundimisht do të përfundojë duke u themeluar përfundimisht në vitin 2022. Deri atëherë, rreth 15 milionë makina të reja do ta kenë këtë sistem sapo të dalin jashtë impianteve prodhuese./b.l/noa.al/

Loading...
Loading...