Ndryshimi i klimës, koha po mbaron: në vitin 2030 efektet e para shkatërruese
Transmetuar më 03-05-2019, 10:38

Për shkak të ndryshimeve klimatike të shkaktuara nga sjellja katastrofike e njeriut, planeti ynë do të shkatërrohet në mënyrë të pariparueshme në vetëm 11 vjet.

Ndryshimi i klimës shkaktuar nga veprimi fatkeq i njeriut po e çon Tokën drejt vdekjes. Dhe gjithashtu shumë shpejt. Vlerësimet e shkencëtarëve tregojnë se deri në fund të shekullit situata do të kompromentohet në mënyrë të pakthyeshme.

Por edhe në vetëm 11 vjet, një pikë pa kthim do të arrihet. Planeti rrezikon një katastrofë të madhe, dhe është faji ynë. Për një kohë të gjatë, sundimtarët e fuqishëm të fatit të botës kanë injoruar ose kanë pretenduar të injorojnë ankesën e atyre që lëshuan paralajmërime.

Mjedisi tashmë është në prag të kompromitimit të pakthyeshëm. Një vit më parë në Katoëice, Poloni, ka pasur një takim urgjent të disa vendeve për të diskutuar se çfarë do të bëhej. Por duket se një pikë e përbashkët nuk është arritur. Dhe do të jetë ende Toka që do të paguajë çmimin.

Për shkak të ndryshimeve klimatike, ne kemi qenë dëshmitarë të manifestimeve atmosferike të pazakonta për njëfarë kohe, të tilla si nxehtësia nga të forta ose absolutisht të forta ose përkundrazi, mungesa e reshjeve plotësisht kur nuk është planifikuar.

Ndryshimi i klimës, koha tashmë ka skaduar

Kemi shkrirjen e akullit polar, formimin jonormal të uraganeve dhe shumë më tepër. E gjithë kjo është për shkak të njeriut. Tashmë 150 vjet, në mes të revolucionit industrial, temperaturat e planetit kanë filluar të ngrihen lart si kurrë më parë.

Gabimi i karburanteve fosile u lëshua në atmosferë nga fabrikat. Nëse nga njëra anë ka pasur një nxitje teknologjike, ekonomike dhe mirëqenies për njerëzimin, nga ana tjetër ka filluar të sakrifikojë mjedisin, i cili ende mbetet viktima kryesore e këtij rrethi vicioz djallëzor.

Pasojat që ne po shohim tani, do të theksohen me kalimin e viteve. Studimet që i atribuohen drejtpërdrejtë OKB-së thonë se deri në vitin 2030 duhet të arrijmë një rritje mesatare të temperaturës prej rreth një dhe një gjysmë gradë.

Për pjesën tonë ne mund të përpiqemi ta heqim këtë goditje duke kufizuar sa më shumë që të jetë e mundur përdorimin e makinave, ngrohja shtëpiake dhe të ngjashme. Nuk do të jetë e vështirë të imagjinosh se cilat veprime do të ndihmojnë për të ndihmuar mjedisin./b.l/noa.al/

Loading...
Loading...