Një abort në çdo katër gra shtatzëna, ky është rekordi i tmerrshëm i këtij qyteti
Transmetuar më 01-05-2019, 16:06

Në një qytet të vogël në Brazil, Uruçu, një nënë nga katër e humbet fëmijën e saj para se ta sjellë atë në jetë. Sipas mediave lokale, do të ishte faji i gliphosatit, një pesticid i përdorur në soje dhe plantacionet me misër.

Maria Felix, 21 vjeç, e humbi fëmijën e saj kur ishte gjashtë muajshe shtatzënë. Foshnja vdiq në bark 25 javëshe. Shkaku i abortit ishte një keqformim i rëndë: fëmija kishte zorrë jashtë barkut dhe gjithashtu një sërë problemesh në zemër.

"Vlerësohet se një në katër gra në shtatzëni ka pësuar një abort, 14% e fëmijëve vijnë në botë me peshë të ulët lindjeje (pothuajse dyfishi i mesatares kombëtare)", shpjegon Intercept Brasil bazuar në të dhënat nga një sondazh i kryer nga Inácio Pereira Lima, i cili hulumtoi intoksikimet në Uruçu në tezën e diplomimit të tij mbi shëndetin e grave për Universitetin Federal të Piaui. "

Glyphosate është një nga pesticidet më të përdorura në Brazil. "E gjithë kjo është pasojë e modelit të zhvillimit ekonomik në të cilin është fokusuar vetëm fitimi, pavarësisht nga pasojat negative për popullsinë", tha studiuesi Inácio Pereira Lima, i cili fajëson agrobiznesin për sëmundjen e popullsisë. "

Vetëm sot ekziston një konfirmim i ri i efekteve të glifosatit tek njerëzit. Studiuesit në Universitetin Shtetëror të Uashingtonit kanë zbuluar një sërë sëmundjesh dhe probleme të tjera shëndetësore në pasardhësit e dytë dhe të tretë të minjve të ekspozuar ndaj gliphosatit.

Megjithëse hulumtimi u zhvillua mbi kafshët, ai tregoi për herë të parë se pasardhësit gjithashtu zhvilluan sëmundje të prostatës, veshkave dhe ovarian, obezitetit dhe anomalitë e lindjes.

Duhet të merret parasysh aftësia e glyphosate dhe toksinave të tjera mjedisore për të ndikuar në brezat tanë të ardhshëm "./b.l/noa.al/

Loading...
Loading...