Escherichia coli është një mikroorganizëm shumë i zakonshëm në zorrët e të gjitha kafshëve, përfshirë njerëzit, por kontaminimi fekal i ujit dhe ushqimit e bën atë bartës të epidemive të vërteta me pasoja vdekjeprurëse.
Bakteri, siç mund ta shohim në imazh, ka një formë cilindrike dhe zakonisht gjendet në: Qumësht i papastër, lëngje frutash, përgatitjet e bazuara në mish të papërpunuar ose të pa gatuar, majonezë, djathë.
Për të shmangur kontaminimin është mirë të vëzhgohen disa rregulla të thjeshta:
Gjithmonë lani duart me ujë të ngrohtë pasi prekni vezët dhe mishin e gjallë për të shmangur bartjen e bakterit.
Gjithmonë pastroni sipërfaqet ku vendosim ushqime dhe enë të palara, duke shmangur përdorimin e pëlhurave të lagura, ideale për rritjen e bakterit.
Konsumi i ushqimeve të papërpunuara si mish, peshk dhe fruta deti. Gatimi është në fakt forma më efektive e parandalimit.
Ruani ushqimin në frigorifer, duke bllokuar kështu riprodhimin e bakterit.
Gjithmonë lani frutat dhe perimet (sidomos ato organike) shpesh ato në kontakt me plehrat e plehut me pleh organik.
Në rast të kontaminimit terapia më e mirë bazohet në hidratim dhe pushim, ndërsa antibiotikët nuk rekomandohen sepse mund të përkeqësojnë rrezikun e sindromës hemolitike uremik me dëmtime të rënda të veshkave./b.l/noa.al/