10 kafshë interesante për të cilat ndoshta nuk keni dëgjuar kurrë
Transmetuar më 11-03-2019, 15:50

Sa më shumë që mund të deklaroni veten ekspert në botën e kafshëve, natyra është gjithmonë e gatshme t’ju befasojë.

Përveç mijëra specieve më të njohura, ka me të vërtetë disa të tjera që kanë evoluar gjatë shekujve duke u përshtatur me mjedisin që i rrethon ato dhe me ndryshimet e shumta klimatike dhe territoriale në të cilat planeti vazhdimisht është nënshtruar.

Këto ekzemplarë kanë veçori të veçanta, ngjyra të ndritshme dhe aftësi unike që u lejojnë atyre të mbijetojnë ndonjëherë edhe në kushte të pafavorshme. Këtu janë 10 shembuj për të cilat ndoshta nuk e dinit as ekzistencën e tyre.

1.Kjo specie e gjitarëve bën pjesë në familjen Ochotonidae, ngjason me lepurin, gjendet në Kinën veriperëndimore. Pas zbulimit të saj në vitin 1983, ajo nuk u dokumentua përsëri deri në vitin 2014. Popullsia e saj është në rënie për shkak të shkaqeve kryesisht të panjohura dhe aktualisht konsiderohet të jetë e rrezikuar, me afërsisht më pak se 1,000 të mbetur.

2.Bretkosa pinok- u shfaq në kampin e studiuesve në malet Foja, ngjitur një thesi me oriz. Nofka "pinok" ju është dhënë, natyrisht, për shkak të hundës së gjatë, e cila ngrihet lart vetëm kur bretkosa lëshon thirrjen e saj, ndërsa në kohë të tjera ajo mbetet "e varur" dhe e dobët. Studiuesit ende nuk kanë kuptuar se cili është funksioni i saj.

3.Majmuni i artë- është një majmun i vjetër botëror. Është ekzistentë në një zonë të vogël në pyje të butë dhe malorë të Kinës qendrore dhe Jugperëndimore. Ata banojnë në këto pyje malore të Kinës Jugperëndimore në lartësi prej 1.500-3.400 m mbi nivelin e detit.

4.Lloj peshku, një grup i cili përfshin pesë gjini dhe 14 specie ekzistuese. Këto peshq deti janë të pazakontë në mënyrën se si ato lëvizin duke ecur në dyshemenë e detit në vend të notit.

5.Bishti i bardhë i Hondurasit- është e përhapur në Amerikën Qendrore. Ata flenë në gjethet e pemëve, me të cilat janë ndërtuar tenda të vogla.

6.Oktapodi Dumbo- një kafshë interesante e cila jeton në thellësitë e detit.

7.Peshk me trup të tejdukshëm- Ai lëviz duke kontraktuar, duke pompuar ujin përmes trupit të tij xhelatinoz. Shtyn ujin e kripur duke pompuar përmes filtrave të tij të ushqyerjes së brendshme, duke ushqyer fitoplanktonin.

8.Karkalec i ujërave të ëmbla- Tipari kryesor është ngjyra e ekzoskeletit të tij që ndryshon nga e gjelbër në blu dhe në blu të ndritshme. Kjo specie ka filluar të shfaqet në Akuariumin e disa tifozëve. Në Australi, ai është konsideruar si një specie e rrallë dekorative. Ai mund të arrijë një gjatësi prej më shumë se 20 cm.

9.Breshka albino me buzë të buta-gjatësia e saj shkon deri në 94 cm, është një zvarranike shumë e veçantë e ujërave të ëmbla.

10.Delfin i ujërave të ëmbla- Ata janë kafshë jashtëzakonisht inteligjente që mbajnë një aftësi të madhe për të komunikuar me njëri-tjetrin. Delfini i ujërave të ëmbla banon në lumenjtë e Azisë dhe Amerikës së Jugut. Këto lloje të delfinëve janë në rrezik të zhdukjes, sepse qeniet njerëzore po pushtojnë gjithnjë e më shumë habitatin e tyre, gjë që ndikon negativisht në riprodhimin e tyre./b.l/noa.al/