Transmetuar më 13-12-2018, 18:01

Një 49 vjeçar kinez po punonte natën në një fabrikë kur një nga makineritë dështoi, duke ngulur në gjithë gjerësinë e një nga shpatullave të tij, plot 10 shufra metalike me majë dhe përmasa të frikshme.

Kolegët e tij thanë se gjithkush do të kishte vdekur në një situatë të tillë, por punëtori i fabrikës së porcelanit, me mbiemrin Zhou u dërgua me urgjencë në spitalin e Zhuzhou, Provinca jugore Hunan dhe 10 shufrat e çelikut nga 30 cm të gjata dhe 1.5 cm të trasha u nxorën me sukses nga trupi i tij.

Ai ishte në ankth ekstrem dhe nuk ishte në gjendje të lëvizte dorën e djathtë, por arriti të shpëtonte.

Pas një shqyrtimi fillestar, ai u transferua në Spitalin Xiangya të Universitetit Qendror Jugor, i cili specializohet në kirurgji të komplikuara.

Një ekip multidisiplinar në spital, duke përfshirë kirurgjinë kardiotorake dhe mikrokirurgjinë e dorës filluan të veprojnë nën drejtimin e profesorit Tang Juyu.

Një nga një, ekipi me kujdes i hoqi shufrat e çelikut, duke shmangur me kujdes kontaktin me çdo enë të gjakut dhe nervat kryesore. Orari i gjatë i operacionit ishte një sukses.

"Nën temperatura normale, një gisht i shkëputur duhet të rifillojë furnizimin me gjak brenda 10 orësh, por kjo kohë është edhe më e shkurtër për një gjymtyrë të ndarë", tha ai "Nëse një gjymtyrë ka shumë pak gjak , indet e saj vdesin dhe do të jetë e pafalshme", shtoi ai.

Në vend të kësaj, ekipi i bashkoi dorën z. Zhou në kyçin e këmbës, ku u mbajt "gjallë" për më shumë se një muaj. Pastaj, në një operacion tjetër që zgjati 10 orë, dora u ribashkua në krahun e tij.

Pacienti tashmë mund të lëvizë gishtat e tij pak, por do të nevojitet më shumë rehabilitim para se të rifitojë përdorimin e plotë të dorës së tij. Kirurgët kinezë kanë rivendosur më parë gishtat e një gruaje pas një aksidenti në punë./b.l/noa.al/