Transmetuar më 06-12-2018, 17:22

Përmirësimi i higjienës dentare mund të zvogëlojë rrezikun e një çrregullimi serioz që prek mbi një të katërtën e të rriturve, thonë shkencëtarët.

Kjo mund të çojë në sulme në zemër, sulm në tru, dhe sëmundje të tjera potencialisht fatale.

Një shpjegim i mundshëm për lidhjen është si njerëzit humbasin dhëmbët që mund të ndryshojnë dietat e tyre në ushqime më të buta dhe më të përpunuara, kështu që ata përtypën më pak dhe zvogëluan qarkullimin e gjakut.

Një studim i Universitetit amerikan Buffalo, më shumë se 36 mijë e 500 gra të moshuara, zbuloi se ato që kishin humbur dhëmbët, kishin 20 për qind më shumë gjasa për t’u prekur nga probleme kardiovaskulare.

Këto ndryshime në modelet e të ngrënit mund të shoqërohen me më shumë raste të hipertensionit.

Profesori Jean Wactawski-Wende, nga Universiteti Buffalo në Nju Jork, tha se rezultatet tregojnë se humbja e dhëmbëve mund të jetë një faktor i rëndësishëm në zhvillimin e hipertensionit.

Higjiena e dobët e dhëmbëve ka qenë e lidhur me një mori sëmundjesh potencialisht fatale, duke përfshirë sëmundjet e zemrës dhe kancerin.

Besohet se bakteret në mishrat mund të futen në qarkullimin e gjakut dhe të lëvizin në pjesë të tjera të trupit – duke shkaktuar inflamacion.

Rreth 160 mijë njerëz vdesin nga zemra dhe sëmundjet kardiovaskulare në Britani të Madhe çdo vit.

Ekspertët britanikë thonë se kujdesi shëndetësor i dhëmbëve mund të ndihmojë në parandalimin e sulmeve në zemër dhe tru. Ata këshillojnë njerëzit të pastrojnë dhëmbët dy herë në ditë.