Transmetuar më 30-11-2018, 22:45

Gratë që pijnë kafe ose çaj gjatë shtatzanisë janë të predispozuara të lindin fëmijë më të vegjël, sipas një studimi të ri.

Edhe pse femrat pijnë më pak se sasia e “sigurtë” 200mg kafeinë, janë më të rrezikuara që të bëjnë lindje të parakohshme ose fëmija e tyre të ketë peshë më të vogël.

Studiuesit, nga University College Dublin, besojnë se kafeina kufizon rrjedhjen e gjakut në placentë, duke ndikuar tek rritja e foshnjave.

Studimi, i udhëhequr nga mjeku Ling-Wei Chen, shqyrtoi 941 nëna shtatzëna në Irlandë. Dhe sipas hulumtimit, çaji ishte burimi kryesor i kafeinës (48 %), e ndjekur nga kafeja (38 %).

Rezultatet treguan se çdo shtesë prej 100mg  kafeinë e konsumuar çdo ditë gjatë tremujorit të parë, zvogëlon peshën e foshnjes me 72gr.

Kjo sasi kafeine gjithaashtu ul gjatësinë e fëmijës dhe zvogëlon perimetrin e kokës si edhe kohëzgjatjen e gjatësisë.

Ndërsa u arrit në përfundimin se gratë që konsumonin më shumë kafeinë kishin foshnja me peshë 170 gram më pak.